Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПРАЦЮЮТЬ НА РЕЗУЛЬТАТ

Своєчасне та повне надходження платежів до бюджету — основна мета роботи податківців.

Пріоритетними завданнями податкової служби, на сьогоднішній день, являється детінізація у сфері сплати податків, подолання фактів незаконного відшкодування ПДВ, налагодження партнерських відносин з платниками та налагодження податкової дисципліни, загалом.

Нещодавно, в ДПІ у Голосіївському районі м. Києва, відбулася прес-конференція заступника начальника Скрицького П.К., під час якої, Петро Казимирович проінформував присутніх про виконання завдань, поставлених Урядом держави та Головою ДПА України Олександром Папаікою.

Зокрема, заступник начальника інспекції зупинився на роботі, яку здійснюють податківці району щодо підвищення ефективності контрольно-перевірочної роботи, а також виявлення та руйнування схем ухилення від сплати податків — операціїя „Бюджет».

В полі зору податківців знаходяться підприємства-мінімізатори, що використовують різноманітні схеми зменшення податкових зобов’язань. Найпоширенішими схемами є: взаємодія з підприємствами, які мають ознаки „фіктивності» або визнані банкрутом, перенесення бази оподаткування на суб’єктів господарювання, які знаходяться на іншій системі оподаткування, тощо.

Не припиняють податківці роботу з викриття та припинення злочинної діяльності фіктивних фірм, а також по виявленню фактів порушень при виробництві та реалізації спирту та лікеро — горілчаної продукції. Здійснюються організаційно-практичні заходи, спрямовані на недопущення фактів «штучного» та фіктивного банкрутства.

 Особлива робота приділяється   упередженню фактів незаконного відшкодування ПДВ. З введенням додатку 5 до декларації з ПДВ спростилась процедура вивлення фіктивних фірм. Подання в електронному вигляді розшифровок податкових зобов’язань та податкового кредиту з ПДВ і подальше автоматичне співставлення даних контрагентів, дозволяють оперативно виявляти злочинні схеми ухилень від сплати податків, а також ті підприємства, які мають взаємовідносини з так званими «податковими ямами» — суб’єктами господарювання, які ухиляються від декларування та сплати податкових зобов’язань з ПДВ.

Так, з початку поточного року, податківцями району було викрито 18 злочинів, серед яких 17 є тяжкими.

Актуальною проблемою сьогодення є виплата заробітної плати «в конвертах», яка є однією з найпоширеніших схем приховування справжніх прибутків.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 2 березня 2010 року № 359-р. затверджені заходи щодо детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення,. На виконання розпорядження КМУ проводяться перевірки по розгалуженій мережі торгових центрів (супермаркетів) та у суб’єктів господарювання-фізичних особах, які мають 2 і більше торгових точок. Податківцями проведено 11 перевірок, згідно яких донараховано 34,2 тис. грн.

Особливу увагу, податківці приділяють створенню ефективної системи обслуговування платників податків. Кожне звернення громадян розглядається в термін установлений Законом України від 02.10.96 р. № 393/96-ВР «Про звернення громадян», адже, поінформований платник — краще орієнтується у «податковому просторі».

Негативне явище сьогодення — корупція, є, на сьогодні, питанням, якому приділяється значна увага. В ДПА м. Києва, створено управління по боротьбі з корупцією (Телефону довіри: 461-77-35).

На закінчення зустрічі, заступник начальника підсумував: «Співпраця платників податків та податківців зможе здолати непросту економічну ситуацію в державі та забезпечити економічну ста­більність».

Контрабанда на 14 мільйонів.

Підприємці, намагаючись уникнути витоку коштів зі свого „гаманця», вигадують все нові й нові схеми ухилення від сплати податків. Так, податківці ДПІ у Голосіївському районі м. Києва, в черговий раз виявили злочин щодо ухилення від сплати податків.

 ТОВ «М» займалося торгівлею маломірних суден, які поставляла іноземна компанія „L», згідно укладеного договору. Директором компанії „L» була громадянка Кіпру Р., в минулому неодноразово потрапляла у поле зору Укрбюро Інтерполу. Вона була вже досвідченим „фахівцем» у вчиненні злочинів в сфері економіки.

Контрабандисти, в якості підстави для переміщення суден на митну територію, надавали документи до Київської регіональної митниці, у яких містили недостовірні відомості щодо вартості суден. Таким чином, ними було переміщено через митний кордон України, для реалізації в Україні 48 моторних човнів загальною вартістю понад 14 млн. грн.

 В результаті, за матеріалами, зібраними податківцями, на початку березня 2010 року, Генеральною прокуратурою України, було порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.1 ст. 201 КК України та ч. 3 ст. 212 КК України за фактом переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, тобто контрабанди, та ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ «М».

 

Прагнення легкої наживи призвело до незаконних дій.

В березні 2009 року любитель легкої наживи громадянин М, перебуваючи в скрутному матеріальному становищі, погодився на пропозицію незнайомої особи зареєстрував на своє ім’я ТОВ „П».

Це створене підприємситво мало займатимсь оптовою торгівлею. Отримавши за таку послугу 400 грн., громадянин   наслідками, які його чекають в майбутньму, не переймався.

Згідно реєстраційних даних, «мандрівник» з Волині, громадянин М, являвся і директором і засновником, тобто особою відповідальною за фінансово-господарську діяль­ність підприємства. Хоча цим він не займався, як   звітчить він сам

В подальшому було встановлено, що ТОВ „П» таки провадило діяль­ність. „Організатори» від­крили поточний рахунок, через який здійснювалися перерахування коштів. Слідством було встановлено, що у травні-грудні 2009 року на рахунок підприємства надійшло, внаслідок проведення незаконних операцій, грошові кошти у розмірі понад 2 млн. грн. В той же час, вказані кошти в подальшому перераховувались з метою їх введення в господарський оборот на рахунки, діючих підприємств м. Києва та інших регіонів. Всі ці дії свідчили про незаконну природу операцій проведених з використанням рахунку, що належить ТОВ „П» та умисел невстановлених осіб на легалізацію (відмивання) грошових коштів здобутих злочинним шляхом з використанням підприємств із ознаками фіктивності.

Наприкінці лютого 2010 року прокуратурою Голосіївського району, за матеріалами зібраними співробітниками ГВПМ ДПІ у Голосіївському районі м. Києва порушено кримінальну справу за фактом фіктивного підприємництва та легалізації (відмивання) грошових коштів здобутих завідомо злочинним шляхом, вчинених невстановленими особами з використанням підприємства ТОВ „П» за ознаками злочинів передбачених ч.1 ст.205 та ч.2 ст.209 КК України.

ДПІ у Голосіївському р-ні м. Києва

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com