Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПЕРЕМОГА З ПРИСМАКОМ ТРИВОГИ

Голова вищої ради «Єдиної Росії» Борис Гризлов заявив, що програші в деяких районах провладній партії «навіть потрібні».

Найбільш неприємним сюрпризом для «Єдиної Росії» стала нищівна поразка на виборах мера Іркутська.

У 76 регіонах Росії пройшли вибори різного рівня. У восьми регіонах, де проходили вибори до законодавчих зборів, представники провладної партії «Єдина Росія» лідирують, але в більшості випадків результат не дотягує до 50%.

Хоча в самій партії вважають вибори успішними, незалежні експерти говорять про провал ЄР. Найбільш неприємним сюрпризом для «Єдиної Росії» стала нищівна поразка на виборах мера Іркутська: висуванця-»єдинороса» більш ніж удвічі випередив кандидат від КПРФ Віктор Кондрашов.

У «Єдиній Росії» вже визнали поразку свого кандидата. Голова вищої ради партії Борис Гризлов заявив, що програші в деяких районах і на рівні невеликих міст партії «навіть потрібні». «Ми з’ясовуємо причини, чому так сталося, тому це на руку партії влади», — резюмував спікер.

Іркутськ не єдине місто, де ЄР зазнала поразки. Вже відомо, що в невеликому містечку Кедровий Томської області лікар-хірург місцевої лікарні Леонід Зварич набрав 52,9% голосів, кандидат від «Єдиної Росії» Євген Лібрехт — 33,9%. Не змогли «єдинороси» обійняти мерські крісла і в чотирьох містах Середнього Уралу.

У всіх восьми регіонах, де обирали регіональних парламентів, ЄР лідирує: у Хабаровському краї партія отримала, за попередніми даними, 48,41% (на другому місці комуністи — 18,77%, на третьому «Справедлива Росія» — 14,81% і на четвертому ЛДПР — 13,96%).

Найкращий результат у провладної партії влади в Ямало-Ненецькому окрузі. Щоправда, тут оброблено близько 13% голосів. За цими даними, ЄР набрала 72,11%. На другому місці ЛДПР — 11,43%. Комуністи (6,91%) і «есери» (6,25%) поки що не долають 7% бар’єр.

Утім, у всіх інших регіонах «єдинороси», хоча випередили своїх суперників, не набрали і 50% голосів.

У «Єдиної Росії» вже заявили, що попередніми результатами залишилися задоволені. За словами Гризлова, якщо порівнювати результати, то в різних суб’єктів та містах ЄР отримала підтримку в півтора-два рази більше, ніж на минулих регіональних виборах.

Дійсно, якщо порівнювати результати партії в більшості з цих регіонів з тими, які партія отримувала тут у 2004, 2005 і 2006 роках, то ЄР скрізь суттєво покращила результати.

У той же час за ці роки політична система істотно змінилася, і сама «Єдина Росія» стала вважати пристойним результат не менш ніж у 50%. Незалежні експерти називають результати ЄР провалом.

«Якщо враховувати ту істеричну кампанію, яку провела «Єдина Росія», то на цьому тлі плачевні результати — це практично всюди менше 50%», — заявив керівник регіональних програм «Фонду розвитку інформаційної політики» Олександр Кінєв.

За його словами, вибори показали, що зараз відбувається зміна суспільних настроїв.

«Суспільство виходить з анабіозу. Зачистив політичне поле до мінімуму, влада отримала результат у чистому вигляді», — пояснив експерт. Він назвав приклад Іркутська показовим у цьому плані, і підкреслив, що «це не локальний випадок, це тенденція».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com