Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПРИСЛУХАВСЯ ДО ЗАУВАЖЕНЬ ЄВРОПЕЙЦІВ

Президент Віктор Янукович застосував право вето до закону, яким Верховна Рада встановила уповноваженим органом влади з проведення державних закупівель Міністерство економіки.

Про це журналістам сказала заступник глави Адміністрації Президента Ганна Герман.

За її словами, Президент не підписав цей закон і відправив його у вівторок до парламенту.

У той же час, як пише «КоммерсантЪ-Украина», стало відомо, що Світовий банк і Єврокомісія надіслали Президентові Віктору Януковичу листа, в якому рекомендували ветувати закон про держзакупівлі. Лист містить 34 зауваження.

У ЄК вважають необов’язковою участь у відкритих торгах мінімум двох учасників і не виключають, що держпідприємства (наприклад, що надають послуги ЖКГ) можуть бути виведені з-під дії закону. Європейські експерти рекомендують не надавати додаткові повноваження контролюючим органам -Держказначейству, КРУ, Рахунковій палаті.

У них є свої функції, а контролює сферу держзакупівель уповноважений орган — Мінекономіки.

ЄК пропонує спростити тендерні процедури при закупівлі в одного учасника і переглянути «надмірні вимоги» до публікації інформації про торги (обов’язковими мають бути лише повідомлення про проведення закупівлі та укладення договорів).

«Порушення інших зобов’язань не мають бути причиною відміни процедури торгів», — йдеться в листі.

Найбільше зауважень викликали норми закону про створення і роботу органу з оскарження тендерних порушень, до якого планується включити по сім представників від влади і експертів. Як вважають в ЄК і СБ, він наділений дуже великими повноваженнями, що дозволить впливати на весь процес закупівель.

Перш за все орган оскарження має стати незалежним від владних структур: кандидати на членство мають бути юристами, їх призначення не повинно схвалюватися комітетами Ради з питань економічної політики і фінансової тьа банківської діяльності, а термін повноважень не повинен перевищувати два роки (у законі — три). Орган повинен лише рекомендувати призупинення процедури, а зупиняти торги зможе тільки замовник.

Нагадаємо, 11 лютого Рада встановила уповноваженим органом влади з проведення держзакупівель Мінекономіки.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com