Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

КОСМІЧНЕ ЗВАЛИЩЕ

З дня зародження космонавтики існує проблема космічного сміття. І падіння «Протона», російської ракети-носія, підняло новий виток обговорень цієї теми. На момент падіння в «Протоні» залишалося близько 218 тонн 978 кілограмів токсичного палива — гептила. Речовина, що розчинилася в повітрі, утворила отруйну хмару. Подібні викиди сотень тонн отруйного палива — не одиничний випадок. І навіть якщо б старт пройшов успішно, все одно частина шкідливих речовин потрапила б в атмосферу. Так, кожного разу після запуску ракети з космодрому Байконур над деякими районами Сибіру і Алтая випадають осади ракетного палива і уламки стартових двигунів. Якщо ракети «Союз» працюють на порівняно нешкідливій суміші гасу і рідкого кисню, то ракети «Протон» використовують гептил, вдихання парів якого може викликати захворювання крові, печінки і нервової системи. Кіль­кість гептила, що випадає на землю, обчислюється тоннами, а площа забрудненої території складає, за оцінкою незалежних експертів, близько 100 мільйонів гектарів. Тим часом, за даними Усесвітньої організації охорони здоров’я, «гептил є речовиною першого класу небезпеки і навіть в малих дозах викликає важкі отруєння».

З подальшим розвитком космонавтики проблема забруднення навколишнього середовища стає дедалі гострішою. Адже навіть те, що долітає до навколоземної орбіти (на щастя, це більшість супутників і ракет) не вічне, і, відслуживши своє, теж повинно кудись падати, загрозливо літаючи серед діючих космічних апаратів і згораючи «в щільних шарах атмосфери». Або не згораючи?

У багатьох науково-фантастичних романах і розповідях знов, як жахливий сон, виникає все той же старий сюжет: жах астронавтів перед зіткненням з випадковим космічним снарядом — «міжпланетним айсбергом». Але фантастичний репертуар белетристів скоро, мабуть, поповнить реальну практику управління космічними кораблями — аж надто багато об’єктів кружляє біля нашої планети, і зіткнення з цими «крижинками» далеко не таке нешкідливе, як нам подають експерти. Йдеться саме про дріб’язок «культурного» походження, слідах нашого перебування в космосі, про фрагменти конструкцій космічних апаратів, які давно вийшли з ладу, але все ще снують навколо Землі, загрожуючи кораблям.

За підрахунками німецького астронома Міхаеля Освальда, «в наш час на навколоземній орбіті перебуває понад 330 мільйонів (!) об’єктів, створених руками людини, якщо враховувати тільки об’єкти діаметром понад один міліметр».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com