Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Дефіцит ліквідують зобов’язаннями

Міністерство фінансів починає залучення грошей населення для фінансування дефіциту держбюджету. Із 23 вересня Ощадбанк продає фізичним особам казначейські зобов’язання з прибутковістю 16% річних, повідомляє КоммерсантЪ-Украина.

На думку експертів, боргові папери уряду можуть залучити громадян, що розчарувалися в банках, але лише за умови підвищення прибутковості, яка нижча, ніж у депозитів.  Міністерство фінансів розпочало продаж казначейських зобов’язань (КЗ) для фінансування дефіциту держбюджету за рахунок гривневих заощаджень населення.  

Ощадбанк, який став генеральним агентом з розміщення, доставки, інкасації, обслуговування обороту, погашення і знищення КЗ, через київські районні філії почне продаж КЗ серії А від 14 вересня. Термін обігу держпаперів номінальною вартістю 500 грн кожна складе 12 місяців. Ставка прибутковості — 16% річних зі щоквартальною виплатою купонного доходу. Продажем КЗ з 28 вересня займуться регіональні управління і відділення Ощадбанку. КЗ випускаються в документарній формі на пред’явника і «розміщуються на добровільній основі серед населення». Покупці КЗ зможуть зберегти анонімність. Вартість КЗ встановлюватиме Мінфін щотижня. «Перевагами такого інструменту інвестування коштів для населення є надійність, гарантована державою; доступна номінальна вартість; відсутність оподаткування доходів, отриманих у результаті купонних виплат; можливість зберегти гроші з одночасним запобіганням можливим втратам від інфляції», — вважають у Мінфіні.

На думку начальника відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна (первинний дилер на ринку ОВДП) Олександра Печеріцина, купівля КЗ може стати привабливим способом збереження коштів громадян в умовах їх недовіри до банківської системи. У той же час держава не має позитивної кредитної історії з цього інструменту. «Населення не знає, як розраховуватиметься Мінфін, що збільшує ризики. Тому покупцями зобов’язань можуть стати ті, хто довіряє державі», — зазначає банкір.   

Радник голови правління Укргазбанку Олександр Охріменко говорить, що спроби продажу КЗ в 1997 і 1999 роках закінчилися провалом унаслідок неринкової прибутковості й відсутності в населення необхідних знань щодо ринку цінних паперів. «Безглуздо купувати КЗ з прибутковістю 16%, якщо можна розмістити депозит у банку з іноземним капіталом під 20-22%. Запропоновано дуже довгий термін — люди налякані й не довіряють розміщенню на тривалий період.  

Оптимальний термін — 3-6 місяців. І якщо про депозити населення знає все, то розуміти ринок державних цінних паперів почне не раніше ніж через два роки», — вважає банкір. За даними агентства Простобанк Консалтинг, середня ставка по річних гривневих депозитах складає 19,33%, максимальна прибутковість — 26%.

 

 

КоммерсантЪ-Украина

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com