Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Що буде замість ПРО?

Міністерство оборони США замінить систему ПРО в Східній Європі універсальною системою ешелонованої оборони (layered versatile adaptive system), повідомляє агентство Reuters з посиланням на неназваного представника Пентагону.

За його словами, США вирішили відмовитися від планів щодо розміщення стаціонарного радара в Чехії і ракет-перехоплювачів в Польщі через зниження ступеня ракетної загрози з боку Ірану.

Офіційний представник Пентагону Джефф Морелл (Geoff Morrell) у свою чергу пояснив, що система ПРО в Європі замислювалася як засіб протидії іранським міжконтинентальним ракетам. Проте, за його словами, останні розвіддані указують на те, що Іран зосередився на розробці ракет малої і середньої дальності, і тому система ПРО в тому вигляді, в якому вона була запланована, повинна бути змінена.

Анонімне джерело агентства в Пентагоні також додало, що зміни в планах США щодо ПРО в Східній Європі не означають, що Польща і Чехія залишаться поза справами. «Просто буде розміщена інша система», — заявив він.

Замість радарів будуть крейсери з ракетами, а наземні частини зведуть лише у 2015 році, заявив міністр оборони США.

Згідно з новим планом США, для захисту від ракетної загрози з боку Ірану в Європі будуть розміщені кораблі з балістичними ракетами морського базування. Розташування наземних комплексів відкладене до 2015 року.

«Зараз у нас з’явилася можливість розмістити нові датчики і ракети-перехоплювачі на півночі і півдні Європи. У найближчій перспективі їх буде досить для забезпечення захисту від безпосередньої ракетної загрози з боку Ірану або інших країн», — заявив міністр оборони США Роберт Гейтс.

Він уточнив, що на кораблях будуть встановлені ракетні комплекси SM-3 (Standard Missile 3).

У свою чергу за словами генерала Джеймса Картрайта, передбачається, що в Середземному і Північному морях постійно нестимуть службу три військові кораблі ВМС США.

«Новий підхід до ПРО передбачає розміщення в Європі радарів і ракет-перехоплювачів», — заявив Гейтс, але зауважив, що оцінка іранської загрози змінилася і США створюватимуть нову систему захисту, концентруючись на загрозі з боку ракет малої дальності.

Гейтс також наголосив, що США залучатимуть союзників до створення нової системи протиракетної оборони.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com