Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Тренер шукає таланти в МАУП

Днями в МАУП відбувся фінал футбольного турніру Спартакіади-І. Серед гостей турніру був і головний тренер студентської збірної України Володимир Лозинський, він розповів про свої враження від Універсіади 2009 та від Спартакіади, що проходить в МАУП.

— Українська студентська збірна стала цього року чемпіонами Універсіади-2009, як Ви вважаєте, завдяки чому наші футболісти виграли?

— Головна причина в тому, що основа нашої команди складалася з футболістів, які добре знали одне одного, були зіграні упродовж багатьох місяців і років, мали досвід ігор у цьому турнірі. Це стало тим джокером, що виніс нас на пік слави. До цього станового хребта команди увійшли і маупівські студенти: Антон Монахов, Андрій Башлай, Андрій Шевчук, Артем Старгородський, Андрій Запорожан, які вже вдруге завоювали золоті медалі турніру. На таких гравців ми спиралися, всі настанови, які ми робили перед грою — вони втілювали на полі у переможні комбінації. Однак, відстоювати титул завжди важче, аніж вибороти його вперше, тож було досить складно: з шести ігор ми виграли лише дві, але найважливіші. Ми вийшли зі своєї групи з перемогою, обігравши канадців, це було обов’язково. І у фіналі у збірних Кореї та Англії ми виграли по пенальті, а потім у фінальному матчі ми здобули вольову перемогу над італійцями.

— Що на Вашу думку було найважчим у турнірі?

— На таких турнірах не буває прохідних суперників. Ми знали про силу збірних Кореї та Марокко. Інші збірні показували високий рівень підготовки, тому змагатися з ними ми мали мало не на межі сил. Крім того, склад­ність була ще й у тому, щоб вчасно зібрати наших гравців (адже всі з різних клубів) і підготувати їх до участі в Універсіаді. Збори перед змаганнями тривають ли­ше 10 днів тому гравці мали бути максимально відмобілізовані. Іван Шепеленко добре попрацював з командою щодо відпрацювання стандартних положень, оскільки більшість голів у сучасному футболі забивається саме зі стандартів: штрафних, кутових, пенальті. І це зіграло важливу роль, оскільки у двох іграх ми виграли саме у серії післяматчевих пенальті, і у грі з італійцями забивали після подачі з кутового.

— Яке футбольне майбутнє Ви пророкуєте своїм гравцям?

— Гравці, які вперше виграли Універсіаду потрапили у хороші команди, наприклад Антон Монахов зараз лідер у «Таврії» (Сімферополь), Андрій Башлай та Андрій Шевчук грають у Севастополі, Артем Старгородський виступає за команду «Арсенал» (Київ). Частина спортсменів збірної виступають за Івано-Франківськ. Я вважаю, що футбольний турнір на Універсіаді має високий рівень і спортсмени набувають тут досвіду участі у топ-турнірах, крім того — це професійне і позафутбольне спіл­кування з однолітками з інших країн, обмін враженнями, досвідом, ознайомлення з різними моделями гри і підготовки. Це розвиває спортсмена, він тоді краще прогресує.

Наша команда дуже дружна. У нас талановита молодь, вона прагне до знань, до перемог, оволодіває іноземними мовами, хоче поліпшувати свій рівень підготовки. Нашим футболістам вдається вдало поєднувати спорт і навчання. У наш час, щоб заробляти гроші потрібно мати високу кваліфікацію. Це стосується і спорту, і роботи. Хлопці це розуміють і вдосконалюються.

— Сьогодні Ви були присутні на Спартакіаді в МАУП. Чи цікавим був для Вас сьогоднішній фінал Спартакіади. Що сподобалося і чи були розчарування?

— Я вважаю, що це дуже корисна справа, такі турніри треба регулярно проводити, щоб молодь долучалася до спорту, до накалу боротьби, напруження змагання, яке має закінчитися позитивним результатом. Не були розчаровані і ті, хто зазнав поразок. Адже вони склали конкуренцію переможцям, примусили їх викластися. Це особливо відчуваєть у такому динамічному і емоційному виді, як футбол. Не треба боятися програвати сильнішим, треба гартувати волю у боротьбі і битися до кінця. Я, як головний тренер студентської збірної України, сподіваюсь, що хтось з учасників нинішнього турніфру через рік-два братиме участь в Універсіаді. Якщо студенти мають бажання змагатися і займатися спортом професійно, то це обов’язково треба підтримувати. Я намагаюсь бувати на таких змаганнях, оскільки тут можна знайти перспективних талановитих спортсменів, які є потенційними кандидатами до студентської збірної України.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com