Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Найшкідливіша мобілка

Некомерційна організація EWG (Екологічна робоча група) проаналізувала випромінювання 1268 моделей стільникових телефонів. Результати виявилися не втішні.

Згідно зі стандартами Федеральної комісії із зв’язку США (FCC), для визначення стандарту випромінювання мобільних телефонів використовується величина під назвою питомий коефіцієнт поглинання (SAR), яка вимірюється у ВАТ на кілограм (Вт / кг).

Так, до числа найбільш шкідливих для здоров’я некомерційні екологи віднесли новий iPhone. Згідно з отриманими даними, значення електромагнітного випромінювання, яке випускає iPhone 3G, становить 1.39 Вт / кг (Ват на кілограм). У iPhone 3GS дане значення трохи менше — 1.19 Вт / кг. А найбільш безпечним телефоном виявився Samsung Impression, випромінювання якого становить 0.35 Вт / кг.

Якщо вірити тим же дослідникам, то при такому випромінюванні користуватися айфоном можна не більше 10 років, без шкоди для здоров’я. А надалі з’явиться ризик розвитку пухлини головного мозку.

EWG також заявила про те, що американські стандарти, які використовуються у виробництві мобільних телефонів, не дозволяють сподіватися на безпеку їх використання, особливо для дітей.

Співробітники групи EWG створили базу даних властивостей телефонів і смартфонів, в якій, серед інших характеристик, вказаний рівень випромінювання кожного пристрою.

Одна з головних небезпек, вважають дослідники, полягає в тому, що телефон знаходиться в тісному контакті з тілом людини. Інші побутові прилади, наприклад, мікрохвильові печі, теж випромінюють електромагнітні хвилі. Однак між ними та мобільними телефонами є істотна різниця: ви ж не кладете голову всередину мікрохвильової печі.

Відповідно до рекомендацій FCC, граничний рівень SAR для всіх частин тіла (включаючи голову) повинен складати 1,6 Вт / кг, для рук, зап’ястя і ніг — до 4 Вт / кг. У цілому, чим менше рівень SAR, тим більш безпечним є телефон.

Фахівці EWG вважають, що нинішні стандарти FCC дозволяють телефони з рівнем випромінювання в кілька разів більше припустимого. Показник у 1,6 Вт / кг — це всього в 2,5 рази нижче того рівня випромінювання (4 Вт / кг), яке викликало поведінкові зміни у тварин. «Мозок і так отримує дуже сильне випромінювання від телефону, і для нього повинен бути передбачений більш високий рівень захисту», — вважають представники EWG.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com