Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Уникнути харчових отруєнь

Осінь — пора збирання врожаю і заготівлі продуктів на зиму. При закупівлі, зберіганні та приготуванні консервацій треба дотримуватися правил не лише щодо герметичності та стерильності тари. Заражені мікроорганізмами-збудниками хвороб — продукти при вживанні нерідко спричиняють харчові інтоксикації. Найбільш небезпечними серед них є ботулізм та сальмонельоз.

Ботулізм — важке захворювання. Його спричиняє токсин, що утворюється і накопичується у продуктах за відсутності кисню (у герметично закупорених консервах, всередині шматків сирого, в’яленого, копченого м’яса, риби чи грибів) тривалого зберігання або за відсутності чи незначній кіль­кості консервантів (солі, цукру, оцтової або лимонної кислоти).

Найбільш небезпечними щодо можливого захворювання є продукти домашнього приготування. Як правило, уражені токсином, вони мало чим відріз­няються від якісних, їх зов­нішній вигляд, запах, смакові властивості здебільшого не викликають підозри.

Спорова форма збудника дуже стійка до нагрівання і навіть переносить кип’ятіння до 10 хвилин. Токсин, що потрапив у організм, уражає центральну нервову систему. У 30% випадків захворювання закінчується смертю.

Симптоми захворювання проявляються через 8—36 годин після вживання заражених продуктів. Виникає загальна слабкість, запаморочення, сухість у роті, послаблення зору, двоїння в очах, порушення мови, хворий не може проковтнути воду, їжу. Іноді з’являється пекучий біль у животі, починається блювання, пронос. При появі цих ознак треба негайно звернутися по допомогу до медичного закладу.

Лікування проводиться із застосуванням антитоксичних сироваток. У тяжких випадках ефективність лікування залежить від своєчасного звернення по допомогу.

Сальмонельоз — це харчові токсикоінфекції, спричинені сальмонелами (кишкові паличкоподібні бактерії) з ураженням шлунково-кишкового тракту.

Сальмонели живуть довго: у ковбасних виробах — від 60 до 130 днів, у замороженому м’ясі — від 6 до 13 місяців, у яйцях — до 12 місяців. При температурі +57°С (у рідкому середовищі) сальмонели гинуть через 3—4 хвилини, кип’ятіння вбиває їх. Носії сальмонел — велика рогата худоба, свині, гризуни, домашні птахи, особливо качки та гуси.

Можливе зараження від хворої людини або носія сальмонел. Джерелом інфекції можуть бути і м’ясомолочні продукти, кондитерські вироби з використанням молока, яєчного порошку. Однак найбільш небезпечними є м’ясний фарш, паштети, варені ковбаси, молоко, сирі яйця.

Інкубаційний період сальмонельозу — від кіль­кох годин до кількох діб залежно від концентрації збудника.

Захворюванню в біль­шості випадків передує короткочасне почуття важкості у шлунку, потім з’являється нудота і блювання. Через деякий час виникають болі в животі, пронос (10—15 разів на добу), озноб і підвищення температури тіла до 39—40°С. Настає зневоднювання і без допомоги лікаря вже не обійтися. Захворювання триває 5—6 днів.

Як же уникнути харчових отруєнь? Ось деякі поради.

— Суворо дотримуйтесь технології приготування продуктів, особливо консервів. Стерилізуйте їх протягом 20—30 хвилин.

— Не вживайте у їжу запліснявілі продукти! Пам’ятайте, що пліснява виділяє токсини, не видимі оку, які потім переходять у товщу продукту.

— Не використовуйте також запліснявілі продукти для виготовлення вина, соків, мармеладу і т. ін.

— Для упаковки харчових продуктів не використовуйте папір газет та журналів, там є у великих кількостях небезпечні важкі метали — свинець і кадмій.

— Дотримуйтесь тер­мінів і умов зберігання продуктів! Пам’ятайте, що при тривалому зберіганні (більше року) спиртових настойок на кісточкових фруктах у розчин переходить сильна отрута — синильна кислота.

 

Володимир Пашинський
прес-служба МНС

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com