Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

СЦИЛЛА ТА ХАРІБДА УКРАЇНИ

6 липня розпочався офіційний візит в Україну Федерального президента Австрії Хайнца Фішера. З цієї нагоди Президент України Віктор Ющенко дав інтерв’ю газеті «Ді Прессе». Наводимо найбільш цікаві фрагменти, які стосуються головних тем сьогодення – газової політики, відносин між урядом та Президентом тощо.

«Природа проблеми української газотранспортної системи є не технічною, а політичною. І для деполітизації їй потрібна допомога Європи. Оскільки газотранспортна система - це проблема не лише України. Дуже важливо, щоб у питанні організації газового ринку Європа навчилась говорити в один голос. Для більшої газової безпеки їй потрібна цілісна конструкція із залученням України. Ми відкриті для такого багатостороннього діалогу. Але ми як волаючі в пустелі».

«Договір з Москвою, який поклав край припиненню газопостачання, принижує Україну і базується не на ринкових принципах. Отже, нестабільність була прогнозована. Звичайно, з цієї теми знову отримуватимуть політичну користь і захочуть показати Україну як ненадійного транзитера. З січня 2009 року, на жаль, Європа теж поводиться так, наче це є суто проблемою України. Напевно, не вистачає сміливості, щоб розібратися, що насправді сталося. Як ми можемо бути винними у припиненні поставок, якщо нашу ГТС ми вважаємо найкращою формою інтеграції у Європу? 45 років транзит газу функціонує без проблем, і так залишатиметься і надалі. Але є інші фактори».

«Курс економіки будується на ілюзіях. У той час, коли Міжнародний валютний фонд прогнозує мінус вісім процентів на цей рік, Уряд говорить про зростання економіки на 0,4%. Сотні бюджетних програм не можуть бути проведені. Минулого року за один місяць уряд підвищив соціальні видатки на 73%. В кінці ми мали інфляцію у розмірі 23% - найвищу у Європі, на яку відповіли регулюванням цін. Є десятки таких рішень. У 2008 році Freedom House вперше за 18 років назвав нас репресивною економікою».

«Україна з її 46-мільйонним населенням є сьогодні хорошим тестом для європейської політики. Питання, куди сьогодні прямує Україна, є питанням для Європи. Якщо ми не керуватимемось спільними принципами, наступить хаос. І так само, якщо Україна рухатиметься назад до «Радянського Союзу», чого багато хто хоче. Але я цього не хочу. Як європеєць, я переконаний, що наше місце завжди було у Європі і за останні 4 роки ми досягли того, що за 17 років до цього було неможливим. Проте, багато хто у Європі бачить це не як рівне партнерство, а як вулицю з одностороннім рухом. Питання зовсім не в тому, коли ми станемо членом ЄС. Якщо говорити про те, як каспійська нафта найкоротшим і найдешевшим шляхом потрапить до Європи, власне, через Україну. Якби не було політиків, нафтопровід вже би давно працював».

«Проблему торгівельного і платіжного балансу легко подолати за допомогою грошей МВФ. Але велика небезпека захована у дефіциті бюджету, який є значно більший, ніж зазначається офіційно. Найгірше, що немає уявлення про справжній дефіцит. А також, що Уряд ще не почав рекапіталізацію банківської системи. Ресурси для цього є. Чого немає, це оцінки ключових макроекономічних процесів і розуміння, що є наслідком, а що - причиною. Якщо рекапіталізація не буде проведена у липні, то домашнє завдання для кредитної програми МВФ можна вважати невиконаним».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com