Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Президент підписав «антитютюновий» закон

Також з’явиться відповідальність для юридичних осіб, наприклад, для кафе, в яких немає місць для некурців, передбачені штрафи на суму від 1000 до 10 000 грн.

На відміну від попереднього закону, в якому було обтічне визначення «громадські місця», вже визначені конкретні місця, де не можна палити. З найсерйозніших нововведень - заборона на куріння в поїздах (тобто в тамбурах), таксі, на дитячих майданчиках. У МВС говорять, що за порушеннями стежитиме лінійна міліція. Вона і складатиме протоколи за порушення закону.

Незважаючи на конкретні місця, де не можна диміти, старе визначення «громадські місця» теж залишається в силі. Згідно із законом, у кожному селі або місті їх визначають місцеві ради, і ці вказівки є опорною точкою для правоохоронців у питанні штрафу.

Можливо, вже восени збільшать мінімальний штраф за порушення з 17 до 255 гривень (зараз - від 17 до 85 грн). За відповідні зміни в адмінкодексі повинні проголосувати депутати.

Заборонено палити (з моменту публікації закону):

У громадських місцях, за винятком спеціально відведених для цього місць. Перелік громадських місць визначається місцевими радами.

Зазвичай це:

- лікарні, поліклініки

- навчальні заклади

- спортивні споруди (в т.ч. стадіони)

- заклади культури і освіти (театри, кінотеатри тощо)

- зали очікування на залізничних, авто- і аеровокзалах

- підземні переходи

- зупинки громадського транспорту

- громадський транспорт, враховуючи маршрутні таксі, поїзди та міжміські автобуси

- дитячі майданчики

У готелях і кафе повинні бути мінімум 50% місць (номерів) для некурців.

Заборонені написи на пачках «з низьким вмістом смол», «легкі», «дуже легкі», «м’які» та їх аналоги іншими мовами.

На одному боці пачки повинен бути напис (не менше 15% площі) - «Куріння вбиває». На іншому боці - один з 10 написів: «Куріння викликає рак легенів», «Куріння викликає залежність від тютюну - не починайте палити», «Курці вмирають рано», «Куріння викликає старіння шкіри», «Куріння зменшує здатність жінок народжувати дітей», «Відмова від куріння значно зменшує ризик небезпечних серцевих захворювань і хвороби легенів», «Куріння руйнує артерії, викликає серцеві напади й інсульт», «Куріння може викликати раптову і хворобливу смерть», «Куріння під час вагітності шкодить вашій дитині», «Куріння псує сперму і може призвести до імпотенції». У пачках повинні бути листівки про шкоду куріння.

Забороняються: виробництво і продаж іграшок, цукерок у формі пачок сигарет, акції за участю тютюнових виробів («обміняй свою пачку на дві інші» тощо).

З 2010 року заборонять поштучну реалізацію тютюнових виробів (окрім сигар). З 2011 року збільшать попереджувальні написи на пачці сигарет з 30% до 50% площі поверхні пачки + обов’язкове зображення наслідків куріння.

Мінімальний штраф за куріння у недозволеному місці - від 255 грн (питання розглядатиметься восени у змінах до Адмінкодексу). Зараз штраф становить 17-85 грн.

У березні Рада вже підвищила адвалорну ставку акцизного збору на тютюнові вироби. Проект закону передбачає підвищення в середньому вартості однієї пачки сигарет на 1,06 гривні. Ставки акцизу на всі інші види тютюнових виробів будуть зростати приблизно тими ж темпами, що і на сигарети з фільтром, щоб не допустити переходу споживачів на інші вироби через їх порівняне здешевлення.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com