Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Університетам загрожує дефіцит коштів

Міністерство освіти і науки критично оцінює проект Закону України «Про внесення змін до статті 64 Закону України «Про вищу освіту» про відтермінування плати за навчання студентів-контрактників.

Цей законопроект може призвести до дефіциту коштів в університетах, які, зокрема, повинні направлятися на виплату заробітної плати викладачам. Відсутність надходження коштів заблокує проведення навчального процесу, особливо тих напрямів та спеціальностей, де малий обсяг державного замовлення.

Проект Закону вимагає розробки та прийняття нормативно-правового документу для унормовування критеріїв, відповідно до яких надаватиметься відстрочка конкретному студенту та визначатиметься кількість студентів у групі, яким можна надавати відстрочку.Потребує визначеності питання механізму погашення заборгованості студентами, яким надана відстрочка на випускному курсі.

Міністр освіти і науки звернувся до ректорів про надання пільгових кредитів для навчання студентам: «В умовах, коли тисячі людей втрачають роботу, а відповідно і можливість платити за навчання дітей, відмовляти в наданні цих кредитів не можна».

В зв’язку із складною економічної ситуацією МОН розпочало розробку механізму переривання навчання студентами з наступним поновленням студентів на підставі заяви про відсутність на даний момент оплати вартості навчання. Наразі студент, який написав заяву на відрахування за власним бажанням, автоматично вважається таким, що відрахований з неповажних причин. «Необхідно змінити цю практику і надати можливість поновлюватися на навчання у терміни, визначені спільно з навчальним закладом», — прокоментував заступник директора департаменту вищої освіти Юрій Коровайченко.

 

osvita.org.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com