Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Недоречний туркменський газ

Газова війна Росії з Туркменістаном відбилася на Україні. Не дивлячись на те, що ремонт газопроводу Середня Азія-Центр повинен завершитися днями, зниження Росією на 90% закупівель туркменського газу, основним споживачем якого є Україна, поки залишається в дії.

«Газпром» підстрахувався на випадок, якщо Туркменістан доб’ється відновлення прокачування, — «Нафтогазу» було пред’явлені штрафні санкції за недобір газу в березні, які можуть становити 530 млн дол. У кінці минулого тижня російська монополія направила «Нафтогазу» офіційне повідомлення про це, повідомило виданню «КоммерсантЪ-Украина» джерело в «Газпромі».

Офіційно сторони звернення не коментують. Але ще на початку березня російський прем’єр Володимир Путін заявляв, що «Газпром» не вимагатиме від України штраф за недобраний газ. «Не можна добивати партнерів», — говорив він. А заступник представника «Газпрому» Валерій Голубєв зазначав, що «Нафтогаз» не має коштів на оплату штрафів, тому їх пред’явлення даремне, хоча й додавав, що рішення з цього питання ухвалюватиметься «залежно від конкретних умов».

У I кварталі «Нафтогаз» купив у «Газпрому» вдвічі менше передбачених контрактом об’ємів — 2,5 млрд кубометрів газу, причому в березні відбір становив близько 0,95 млрд кубометрів при плані 2 млрд кубометрів. У контракті між компаніями передбачено штраф на рівні 150% вартості невибраного об’єму в жовтні-березні, і 300% — за решту часу. Таким чином, штрафні санкції за недобір газу в березні можуть становити 530 млн дол.

Частково Україну рятує аварія на газопроводі Середня Азія-Центр-4 (САЦ-4). Скориставшись нею, «Газпром» має намір і далі закачувати менше туркменського газу, який призначений для України, каже джерело в монополії.

Аварія на газопроводі САЦ-4, яким газ надходить із Тукменістану до Росії через Узбекистан і Казахстан, сталася в ніч на 9 квітня. В результаті цього було припинено постачання туркменського газу до Росії. І в Туркменістані, і в Росії кажуть, що причиною аварії, швидше за все, став надмірний тиск газу в трубі. Він виник тому, що «Газпром» на 90% скоротив споживання туркменського газу, попередивши про це Туркменістан і країн-транзитерів усього за добу. Сьогодні, згідно з заявою уряду Туркменістану, ремонт на газопроводі повинен закінчитися. Але «Газпром» не повідомляє, на який термін введено обмеження закачування.

Глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкін зазначає, що такі ситуації повинні бути прописані в технічній угоді між компаніями. Подібний документ минулого тижня підписали «Газпром» і «Нафтогаз». Чи існує аналогічна угода між Росією й Туркменімтаном, учора з’ясувати не вдалося.

Корчемкін нагадує, що під час січневої газової війни «Газпром» тримав газопровід Єлець-Кременчук-Кривий Ріг під тиском 7,4 МПа, а з українського боку засувка була закрита. «Але ніяких вибухів і розривів не було», — наголошує він.

Валерій Нестеров з «Тройка Діалог» вважає дії «Газпрому» зі скорочення закупівель у Туркменістані закономірними. «Це логічна оптимізація імпорту й реакція на 50-відсоткове зниження попиту з боку України. Зараз страждають усі експортери енергоресурсів, і те, що збитки розподіляються між ними, — нормально», — говорить він. За словами Нестерова, «Газпром», так само, як і його європейські споживачі, чекає, коли ціна на туркменський газ знизиться вслід за кон’юнктурою ринку.

Якщо Туркменістан доб’ється відновлення постачань газу в колишньому об’ємі, «Газпром» буде змушений виставити Україні штрафи, зазначає заступник директора науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев: «Очевидно, що аварія на газопроводі відбулася дуже вчасно. Якраз тоді, коли «Газпром» опинився у важкому становищі, йому треба купувати туркменський газ, який нікому не потрібний. Якщо російська монополія зможе скористатися становищем, Україна не заплатить ніяких штрафних санкцій. Якщо переможе Туркменістан, швидше за все, всі збитки «Газпром» перекладе на «Нафтогаз».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com