Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Буде діалог?

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху заявив палестинському лідерові Махмуду Аббасу про свій намір відновити переговори з метою встановлення миру між народами Ізраїлю і Палестинської автономії, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Після вступу Нетаньяху на посаду голови уряду 31 березня, цьогорічна телефонна розмова стала першим офіційним контактом між двома політиками. З ініціативою розмови виступив Аббас, а в канцелярії Нетаньяху цей жест назвали «дружнім і теплим».

Новий ізраїльський прем’єр-міністр досі утримується від надання згоди на формування незалежної палестинської держави, а саме цей пункт лежить в основі всіх пропозицій про мирне врегулювання палестино-ізраїль­ського конфлікту.

В офіційному ізраїль­ському комюніке, опублікованому після розмови двох прем’єрів, мовиться, що «Нетаньяху навів приклади колишньої спів­праці з палестинською стороною і заявив, що він має намір відновити її в майбутньому з метою просування у бік миру».

Як відомо, Нетаньяху очолює широку правлячу коаліцію, в яку входять правоцентристські, лівоцентристські і крайні праві партії.

Під час виборчої кампанії він заявляв, що готовий до переговорів з палестинцями.

Звертаючись до керівництва Палестинської національної адміністрації, Нетаньяху виступив із закликом про необхідність боротьби з тероризмом у тому випадку, якщо воно серйозно замислюється про мир.

Проте говорити про створення палестинської держави вважав передчасним. Замість цього він пропонував палестинцям «економічне перемир’я».

Тим часом, міністр закордонних справ Авігдор Ліберман, який очолює крайню праву партію «Наш дім — Ізраїль», відкидає мирні ініціативи, з якими продовжує виступати адміністрація США.

Він також заявив, що не вважає дану попереднім урядом Ізраїлю згоду на створення палестинської держави обов’язковою до виконання.

В суботу представник палестинців на переговорах про мирне врегулювання Саєб Ерекат повторив позицію адміністрації Палестинської автономії, згідно з якою попередньою умовою для відновлення переговорів є згода Ізраїлю на співіснування з незалежною палестинською державою.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com