Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Плідна дискусія

Відбулося засідання круглого столу в МАУП: «Соціальні стандарти: критерії, проблеми, групова специфіка».

Протягом останніх 20-років здійснюється активна розбудова соціальної роботи в Україні. Ще у 1989 році проводилися конференції з приводу організації соціальної роботи з молоддю. Відтоді розпочалася соціально робота у різних галузях. В Українсько-Азербайджанському інституті соціальних наук і самоврядування Г.А.Алієва МАУП здійснюється підготовка соціальних педагогів. Дослідженням питань соціальної роботи займається кафедра соціології та соціальної психології. Кращі фахівці у галузі соціальної роботи зібралися днями для обговорення соціальних проблем на засіданні круглого столу:«Соціальні стандарти: критерії, проблеми, групова специфіка».

Відкрили круглий стіл директор УА ІСНіС Іван Павлович Бідзюра та завідувач кафедри соціології та соціальної психології Ольга Олександрівна Сусська. У першій частині дискусії на розгляд були поставлені питання визначення створення соціальних стандартів в Україні, про визначення критеріїв якості надання соціальних послуг, про стандарти в галузі освіти, розглядалися питання щодо проблем впровадження та дотримання соціальних послуг в освітній галузі.

Активні учасники дискусії — фахівці в галузі соціальної роботи — пре­дставники із КНУ ім. Шевченка, інституту психології ім. Г. С. Костюка АПН України та інших закладів, які займаються соціальною роботою. Професор кафедри соціальних технологій КНУ ім. Шевченка Наталія Максимова, яка одна із перших почала досліджувати дивіантну поведінку молоді, розповіла про необхідність створення координаційного центру з формування стандартів. Володимир Нікітін — професор кафедри соціології та соціальної психології МАУП проаналізував стандарти освіти та сучасну освітню політику в Україні.

Координатор проекту створення стандартів для інклюзивної освіти Лариса Сидельник у своєму виступі розповіла про критерії соціальних стандартів та їх відповідність соціальним потребам людей, наголосила, що соціальні стандарти повинні відповідати соціальним потребам клієнта. Координатор соціальних проектів «Джерела» Надія Майорова повідомила про стандарти соціальних послуг з реабілітації інвалідів та розумово відсталих дітей.

Досить широку дискусію серед соціальних працівників та студентів викликав виступ Андріана Буковинського, керівника програми «Щаслива сім’я» при управлінні КМДА у справах сім’ї та молоді. Даний проект передбачає підготовку молодих людей до подружнього життя. Аналізуючи ефективність даної програми, Андріан Буковинський наводить статистику щодо запровадження цього проекту в Львові та Києві.

Розглядаючи стандарти в галузі освіти представники круглого столу обговорювали сутність Болонського процесу та ефективність впровадження незалежного тестування. Всі присутні співробітники соціальних служб, викладачі та майбутні соціальні педагоги — студенти МАУП були активними учасниками дискусії.

Важливість проведення подібних заходів полягає в тому, що небайдужі до проблем сьогодення фахівці мають можливість поділитися власними думками, обговорити певні болючі питання та запропонувати можливі шляхи їх розв’язання.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com