Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

На похорони немає грошей

Одну із понад 290 жертв руйнівного землетрусу в Італії, загиблу 18-річну українку Ганну Паробок поки що не можуть поховати. Мати дівчинки, Ляна Паробок, знаходиться у реанімації у сусідньому містечку Терамо, вона досі не вийшла із коми, пише газета «Сегодня».

Ганна Паробок загинула під завалами з вітчимом, італійцем Роберто, її мати отримала серйозні травми.

Бабуся дівчини Мирослава Атаманчук, яка живе в Пчанах на Львівщині, хоче щоб тіло онучки перевезли до України для поховання у рідному селі. «Заминка з доставкою тіла до України вийшла через відсутність грошей, — розповіла вона. — У посольстві завірили, що постараються все залагодити і привезти до Львова мою онучку. Посол обіцяв зателефонувати мені у вівторок».

За словами бабусі, перевезення тіла до України коштує близько 5-8 тисяч євро, а у сім’ї таких грошей немає — все надія на державу.

Вбита горем жінка говорить, що дуже хотіла б поїхати до онучки і дочки, але для поїздки і оформлення візи у неї також немає коштів. Із слів бабусі, нікого з родичів, хто б міг відправитися до Італії залагодити формальності, більше немає.

«Тільки подружка дочки, теж заробітчанка, допомагає, була на прийомі у посла. Батько Ганни залишив її, коли дівчинці було два роки і з того часу ніколи з нею не спілкувався і не цікавився її долею, жодного разу навіть листівки не надіслав», — розповіла бабуся Ганни.

У посольстві України в Італії говорять, що формальності вирішено. «Наскільки мені відомо, було судове засідання, на якому ухвалено рішення дозволити перевезти тіло дівчини до України. Можливо, це сталося вже у вівторок або середу, потрібно домовитися з авіакомпанією. Наше посольство сприяє тому, щоб для Аніної сім’ї доставка тіла до України була безкоштовною», — розповів представник посольства Ярослав Мошкола.

Мати Ганни виїхала на заробітки до Італії десять років тому, а через два роки забрала туди і дочку. Вона закінчувала школу в Аквілі.

Іншу жертву стихії, 7-річну українку Марину Чернову, не зважаючи на бажання її батька віддати її українській землі, поховали у п’ятницю в Аквілі разом із ще 150 загиблими.

Зазначимо, що потужний землетрус силою 6,3 бали, наслідки якого схвилювали весь світ, стався в ніч проти минулого понеділка в області Абруццо в центрі Італії. Вже зараз його вважають наймасштабнішим за останні 30 років.

У результаті повторюваних підземних поштовхів, остаточно зруйнувалися будівлі, які постраждали ще від першого землетрусу. При цьому понад 1,5 тис людей отримали поранення. При цьому, за попередніми розрахунками, на ліквідацію наслідків землетрусів необхідно понад мільярд євро.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com