Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Відзначення 75-х роковин Голодомору

На цьому тижні в Україні розпочалося відзначення 75-х роковин Голодомору 1932-33 років. В рамках цих заходів у Києві пройде міжнародний форум, брати участь у якому вже погодилися вісім глав держав. До української столиці приїдуть президенти Прибалтійських країн, Грузії, Польщі і країн Південно-Східної Європи.

Нагадаємо, що 24 жовтня Міністерство закордонних справ України розповсюдило заяву, в якій, зокрема, сказано, що РФ «шляхом тиску і шантажу» намагається позбавити Україну права винести на розгляд сесії Генасамблєї ООН питання про Голодомор 1932-1933 років в Україні.

В українському зовнішньополітичному відомстві зазначають, що неконструктивна позиція РФ йде всупереч підходам світової спільноти в оцінках природи Голодомору. «Це відображено, зокрема, в одноголосно принятій 23 жовтня 2008 року Європейським парламентом Резолюції про вшанування трагедії Голодомору 1932-1933 років в Україні. Цією Резолюцією Голодомор визнаний «жахливим злочином проти українського народу» і «злочином проти людства».

22 жовтня, Європарламент провів дебати щодо вшанування пам’яті жертв Голодомору.

А 28 жовтня постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін назвав заяву МЗС України щодо Голодомору унікальним документом, у якому немає жодної правдивої пропозиції.

Варто зазначити, що Київ уже довгий час закликає Європу визнати Голодомор геноцидом (свідомим винищуванням) українського народу. Але проти такого трактування тих трагічних подій виступає Росія, аргументуючи це тим, що жертвами голоду 1932-33 років, крім українців, стали також росіяни, казахи, татари і представники інших народів Радянського Союзу.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com