Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Чому в МАУП? (путівник для тих, хто обирає Майбутнє, та для їхніх батьків. І не тільки...)

Той, хто цікавиться нумерологією, себто магією цифр, має звернути увагу на два щойно оприлюднених Міністерством освіти показники. На додатковий тур незалежного тестування випускників шкіл записалося 14 тисяч охочих. Дві щасливі сімки. І кількість апеляцій на результати основного туру тестування становила всього 0,14%. Знову дві сімки! До речі, світовий показник апеляцій сягає 1%.

Але це не вся цікава інформація з офіційного сайту Міністерства. У рубриці «Вступ-інфо» нарешті з’явилися дані, котрі вже не перший місяць хвилюють абітурієнтів, батьків і спонсорів. Конкретно — скільки студентів прийматимуть цього року на перший курс українські ВНЗ за конкретними спеціальностями, який відсоток бюджетників буде цього року в державних університетах та академіях і, що важливо, скільки доведеться витратити за платне навчання у державних та недержавних ВНЗ.

І ось тут, після першого шоку, спантеличені батьки осягнуть те, про що вже давно говорили, писали і попереджали мудрі люди. Державні ВНЗ, передусім так звані «провідні», залишилися державними, тобто бюджетними, тільки на папері.

Ось приклад зі згаданого сайту МОН України. У Київському Національному Університеті на 75 ліцензійних місць за спеціальністю «менеджмент туризму» бюджетникам виділено лише 10. На 255 місць дуже перспективної спеціальності «землеустрій» бюджетникам перепаде лише… 30! З прийнятих на факультет журналістики 275 абітурієнтів — бюджетників лише 70. Відсоток бюджетників серед майбутніх політологів, дипломатів, економістів-міжнародників, фахівців з реклами і піару коливається в межах 20 — 30.

Отже, всі розмови про те, що в державних ВНЗ кількість бюджетників і контрактників буде однаковою — то все казочки для наївних. Понад те, один з керівників МОН визнав, що Міністерство мусило використати всі засоби тиску, аби керівництво державних ВНЗ цього року не зменшило частку бюджетників.

Отже, шанси одержати вищу освіту державним коштом у цьогорічних абітурієнтів, м’яко кажучи, невеликі. Але це ще півбіди. Таке враження, що керівництво цих «провідних» ВНЗ вирішило компенсувати втрати від неодержаних хабарів за рахунок різкого необгрунтованого підвищення розцінок на навчання. Ось кілька цифр, наведених на сайті МОН. За один рік навчання у Київському Національному Університеті майбутні психологи платитимуть майже 18 тис. гривень, політологи — 13,5 тис. Дипломати, юристи та економісти-міжнародники — майже 22 тис. грн, журналісти — понад 16 тис. Інші «провідні» державні ВНЗ не набагато відстають за цими показниками від КНУ.

А що ж МАУП? Певне підвищення плати за навчання, природно, відбулося і тут. Бо ж в Україні, а особливо у Києві протягом двох минулих років тарифи на енергоносії та водозабезпечення зросли не на відсотки, а в кілька разів. Плюс інфляція, котра автоматично збільшує видатки, скажімо, на друкування підручників і навчальних посібників для студентів. АЛЕ! Навіть за цих умов розцінки на навчання в МАУП порівняно з іншими, особливо державними ВНЗ, зросли МІНІМАЛЬНО. До того ж вартість навчання в Академії диференційована, можливе навчання з відтермінованою виплатою без застави, з терміном погашення до 10 років. Діє гнучка система накопичувальних знижок.

Для порівняння: незалежні експерти вважають, що рівень підготовки фахівців-міжнародників, політологів, фахівців з питань піару, соціальних працівників у МАУП ні в чому не поступається, а за багатьма параметрами перевищує рівень провідних державних ВНЗ. І водночас плата за навчання в МАУП за згаданими спеціальностями ВТРИЧІ нижча, ніж, скажімо, в Київському Національному Університеті. А якщо взяти рівень того, що можна назвати «комфортом і безпекою навчання», то тут МАУП є справжнім лідером серед усіх ВНЗ України.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com