Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

У Нікополі розкопали могилу Ахілла?

Копаючи вигрібну яму в дворі приватного будинку в Нікополі, робітники натрапили на якісь кості. Один з робітників у школі захоплювався археологією, тому вирішив про усякий випадок зателефонувати своєму вчителю — відомому нікопольському археологу Жуковському. І не прогадав…

— Це невелике поховання епохи скіфів, йому більш двох тисяч років, — пояснює Мирослав Жуковський, заступник директора Нікопольського державного краєзнавчого музею по науковій праці. — У таранній п’ятковій кістці одного із скелетів ми знайшли застряглий наконечник бронзової стріли. Таке поранення смертельне, оскільки в цьому місці проходять зовнішні і внутрішні підошовні вени, а також мала прихована вена. Тобто воїн, швидше за все, сплив кров’ю. Точнісінько як античний Ахілл! Пам’ятаєте, що у нього єдиним уразливим місцем була п’ята?

Запорізькі археологи обімліли від цієї здогадки. І дещо свідчить на користь їхньої сміливої версії.

Візантійський письменник X століття Лев Диакон стверджує: Ахіллес був за походженню скіфом з міста Мирмекія, руїни якого знаходяться в межах нинішньої Керчі, — продовжує Жуковський. — На скіфських територіях був дуже розвинутий культ Ахілла. Наприклад, один з найбільших його храмів розміщався на острові Левка, що зараз називається Зміїний. Туди відповідно до легенди відправилася душа воїна після смерті. А 150 років тому в 20 кілометрах від Нікополя в знаменитому Чертомлицьком кургані знайшли золотий горет (накладка на сагайдак для стріл), на якому зображені сцени з життя древнього героя. Неподалік відкопали ще три подібних вироби.

Цілком можливо, після того як Ахілла смертельно поранили під Троєю, його тіло не спалили, як говорять перекази, а поховали ближче до батьківщини. Через що багато хто і сподівалися знайти його могилу в Криму або на Кавказі.

Зараз «ахиллесова п’ята» зберігається у фондах Нікопольського державного краєзнавчого музея, а інші частини кістяків — у столичному Інституті археології. Ну а таємниця поховання як і раніше залишається таємницею.

 

Для довідки.

Ахілл, чи Ахіллес, — один з найбільших героїв Троянської війни, син володаря мирмидонян Пелея і морської богині Фетіди. Його мати викупала малятко у водах ріки підземного царства Стікс, щоб зробити хлопчика безсмертним. Тільки п’ята, за якої вона його тримала, залишилася уразливої. Відповідно до легенди Ахілл загинув біля Скейських воріт від стріли Париса, що влучила йому в п’яту.

ДУМКА «ПРОТИ».

У Київському інституті археології до знахідки віднеслися спокійніше. Після експертизи там точно змогли сказати лише одне: у цьому місці захоронили трьох чоловік. Але з приводу Ахілла столичні фахівці засумнівалися.

- В Україні ще жодного разу не виявляли рештки людини з таким пораненням, та й в інших країнах теж, — поділилася з «КП» Людмила Литвинова, кандидат історичних наук, науковий співробітник відділу биоархеологии Інституту археології НАН України, що проводила антропологічну експертизу останків з Нікополя. — Ні визначити особистість, ні реконструювати зовнішність не можна: череп дуже погано зберігся. Так що я б не стала з ходу зв’язувати Ахіллеса і загиблу людину, у якого в ступні засіла стріла.

 

За матеріалами інтернет-сайтів

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com