Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Євродепутати дивуються

Лідери фракції Європейської народної партії і Європейських демократів дивуються у зв’язку зі скасуванням без будь-яких пояснень раніше запланованої зустрічі з Президентом України Віктором Ющенком за 24 години до візиту в Україну.

Про це в четвер у Брюсселі заявив високопоставлений політик, що побажав залишитися неназваним, повідомляє «Інтерфакс-Україна». За його словами, це перший візит в Україну президії фракції Європарламенту в розширеному складі, що відбудеться в 12-13 червня. Делегацію очолює керівник парламентської фракції Жозеф Даул.

Планувалося, що під час візиту політики найбільшої в Європарламенті фракції зустрінуться з усіма лідерами партій, які мають статус спостерігача в ЄНП. Зокрема, із Президентом Віктором Ющенком і В’ячеславом Кириленком («НСНУ»), Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, віце-прем’єром Григорієм Немирею («Батьківщина») і Борисом Тарасюком (НРУ).

Українські партії мають статус спостерігача, бо Україна не є членом Європейського Союзу. Крім того, європейські політики мають намір зустрітися із секретарем Ради нацбезпеки й оборони Раїсою Богатирьовою. «Коли Президент фіксує офіційну зустріч з такою серйозною групою, то її просто так, причому без пояснень, не скасовують. Це викликає здивування і нерозуміння», — сказав європейський політик. Водночас співрозмовник наголосив, що не виникає жодних проблем у співробітництві з партією «Батьківщина». «Юлія Тимошенко підходить до цього надзвичайно відповідально», — сказав він.

Представник ЄНП нагадав, що наступного четверга, 19 червня, напередодні саміту ЄС відбудеться традиційний саміт ЄНП, на який запрошено й українську сторону. Водночас після попереднього підтвердження участі Президента Ющенка надійшла інформація про те, що його не буде, а приїде Прем’єр-міністр Тимошенко. За його словами, у членів ЄНП почали виникати питання до Ющенка, пов’язані з його відносинами з партією «НСНУ» і розвитком іншої партії — «Єдиний центр». «Але ж до ЄНП приймали партію («Наша Україна»), а не Президента!», — здивувався співрозмовник.

Саміт ЄНП відбудеться в Брюсселі за участі Президента Євркомісії Мануеля Жозе Баррозу.

До складу ЄНП входить 74 партії з 38 країн, 20 голів держав і урядів (13 країн ЄС і 7 не членів ЄС, зокрема канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Ніколя Саркозі), єврокомісари (включно з президентом Єврокомісії). Це найбільша в Європарламенті група з 288 членів.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com