Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Поступ даків

Основи індустрії країни було закладено в післявоєнний період. Особливо дорого обійшлася народу індустріалізація, яку проводив комуністичний диктатор Ніколає Чаушеску. Загалом вона була безкровна, але з в’язницями. Саме в ті роки в Румунії був початий випуск за ліцензією французьких «Сітроєнів» та «Рено».

Перша «Дачія» зійшла з конвеєра в 1968 році. Потім настав розгул свободи і розвал економіки, який для годиться почали називати «деіндустріалізацією». В цей період менеджмент за безцінь прибрав до рук промислові підприємства. Після болісного періоду хаосу до 2003 року Румунія змогла вивести на внутрішній і міжнародні ринки 500 тисяч легкових автомобілів і зайняла 12-е місце в Європі за їхнім річним випуском.

Сьогодні автомобілебудівні корпорації під торговельними марками Dacia Logan та Igero Bus відомі у всьому світі. Зростання виробництва автомобільної техики в 2007 році становило 9%. Саме це зростання забезпечило річне збільшення виробництва сільськогосподарської продукції на 12% за рік. Споживання товарів румунами збільшилося за той же період на 14,4%. Як бачимо, посилення індустріального сектора стало головним принциповим стимулом успішного економічного розвитку Румунії. У 2007 році валовий національний продукт збільшився приблизно на 35%, при збільшенні на 29% кількості зайнятих на виробництві. Це разючий контраст порівняно з Україною.

У Румунії ніхто не робить ставку на пріоритетний розвиток тільки сільського господарства. На заводах упроваджуються верстати-автомати, промислові роботи, європейські методи організації праці та контролю якості продукції. Все це робиться не стихійно, а під чітким керівництвом уряду. Румунія взяла курс на високі технології, і гроші для цього заробляє й продажем своїх автомобілів за кордон. Є зміни в кращий бік у літакобудуванні і випуску озброєнь, до того ж продукція йде на експорт.

В Україні стали добре відомими тільки румунські «Дачії», але в країні працюють також і фірми Daewoo, Roman Braєov та Igero Bus. Румунську Daewoo за 57 млн доларів купив міжнародний автогігант «Форд», який збирається інвестувати в неї ще 923 млн доларів, щоб у 2010 році випустити в країні 300 тисяч «Фордів». Апетит у «Форда» розгорівся, і концерн має намір викупити заводи, які поставляють свої вироби румунській автомобільній промисловості за 1,39 млрд доларів.

Румунські автомобілебудівники тісно співпрацюють з європейськими фірмами, і зараз їхні виробничі плани сильно залежать від румунських заводів. Найбільш значною фірмою стала «Дачія», хоча вона робить свій внесок здебільшого у вигляді робочих рук, а не інтелектуальних працівників. Звичайно ж, через кілька років румунська технічна інтелігенція також заявить про себе на повний голос.

За кількістю проданих нових легкових автомобілів Dacia Logan у першій половині 2007 року вийшла на перше місце в Центральній і Східній Європі. Тут було продано 52 750 «Логанів», тоді як продажі Skoda Fabia сягли тільки 41 227 штук. Ще сильніше відстали Skoda Octavia (33 483 штук) та Opel Astra (16 442 штук), а популярний в світі Ford Focus відстав ще безнадійніше — 14 909 екземплярів. Щороку Румунія нарощує випуск автомобілів на одну чверть. Тепер вона по праву вважається регіональним лідером в автомобілебудуванні.

Грандіозний успіх забезпечив з вигляду скромний легковий автомобіль Dacia Logan у варіанті на 5 місць. У 2004 році його оголосили «Автомобілем за 5 000 євро», збираючись продавати Африці, Південній Америці, Україні та Росії. Виявилося, що німецькі ділери, не бажаючи втрачати свою вигоду, замовили «Логани» для німецьких покупців. Для цього вони зажадали забезпечити автомобілі двома подушками безпеки і антиблокувальною системою гальм, що румуни тут же і зробили. Сьогодні «Логани» в багатій Німеччині дуже популярні, адже їх продають за 7 200 євро в базовому варіанті. За співвідношенням ціна/якість румунські «Дачії» стали найвигіднішими для німців, що потребують надійного робочого автомобіля, а не показника престижу та статусу в суспільстві.

Цей чудовий автомобіль був розроблений фірмою «Рено» в Парижі, оскільки румунська «Дачія» є дочірним підприємством французького автогіганта. Оголошено, що «Логани» випускатимуть в Марокко та Колумбії, Ірані та Індії, в Китаї та Росії. Керівництво міжнаціонального концерну «Рено» сподівається, що в 2010 році з конвеєрів у всьому світі зійде 700 тисяч «Логанів». Зрозуміло, що для здійснення таких грандіозних планів було вибрано справді гарний автомобіль.

Румунський «Логан» створений на базі успішного Renault Clio. Звичайно, його оснащення на рівні 1990-х років, але багатьох покупців цей факт абсолютно не хвилює, оскільки цей рівень достатньо високий. Невеликий за розмірами автомобіль з надійним мотором і безвідмовними системами має багажник об’ємом 510 літрів, тому добре підходить для сімейних людей. На «Логана» встановлюються двигуни робочого об’єму 1,4 л потужністю 75 к.с. і 1,6 л потужністю 87 к.с. Витрата якісного бензину становить 6,8 і 7,2 л на 100 км непоганої дороги, а максимальна швидкість — 162 і 175 км/г. З 2005 року «Логана» можна купити і з економічним дизельним двигуном.

Звісно, в Західній Європі до безсумнівного успіху «Логана» поставилися більш, ніж ревниво. Було оголошено, що в автомобіля не все добре з «краш-тестами». На ці заяви ніхто уваги не звернув, автомобілі швидко розкуповували. Під час випробувань за методикою NCAP автомобіль отримав 3 зірки. Це не ідеал, але не так вже й погано.

Тоді придумали ще один тест — наїзд на лося. Було оголошено, що при зіткненні з лісовим красенем «Логану» доведеться дуже і дуже важко. Забули, щоправда, що в Європі лосі по дорогах може і бігають, але дуже вже рідко, тому багато водіїв слабко уявляють собі цього гіганта і зовсім не бояться його! Довелося шукати вмілого сміливця з автоклубу, який при тестуванні «Логана» перевернув його на рівній дорозі. Цей тест викликав сміх і підозри відносно охайності ідейного керівництва клубу.

Вдалого «Логана» продають у деяких невибагливих країнах як Dacia Logan. У країнах з високою самооцінкою той же автомобіль називають Renault Logan, і продають не менш успішно. Мало хто знає, що цю ж модель випускає в Бразилії завод фірми Renault Brazil.

Турбуватися із-за назви автомобіля немає сенсу, бо ця ж модель сходить з конвейера в Індії як Mahindra Renault Logan. А ось у Мексиці автомобіль продають під назвою Nissan Aprio. Треба зазначити, що ні українці, ні наші сусіди турки, на відміну від росіян, назвою Dacia Logan зовсім не переймаються. Також і від того, що завод знаходиться в якомусь румунському містечку Міовені, недалеко від також маловідомого міста Пітешті. Щоб заспокоїти гордих, тепер на автомобіль прикріплюють пластинку з гордими словами Dacia by Renault.

Історія випуску 26 моделей «Дачії» з 1968 року дуже цікава, але вона хвилює тільки членів клубів та спортсменів-гонщиків, які зі звичайних двигунів «Рено» витягували цілі табуни додаткових «конячок». На превеликий жаль, людям старшого покоління в Радянському Союзі румунські «Дачії» дуже довго були недоступними. А в Румунії на гарненькій Dacia 1300L, тобто LUX, їздила тільки особливо висока партноменклатура.

Концерн «Рено» викупив заводи «Дачії» в 1999 році. Румунську фірму вирішили перетворити на локомотив розвитку автомобілебудування в Східній Європі. Тоді випускали тотально застарілі Nova, а потім — SuperNova. За 2002 рік тільки в Румунії їх продали 53 тисячі штук — половина всіх продажів у країні.

У 2003 році основний завод почав випускати Dacia Solenza, з модерним інтер’єром і подушками безпеки за додаткову плату. «Соленцу» купували охоче, але вона була тільки перехідною сходинкою до випуску «Логана», на успіх якого керівництво дуже розраховувало. Випуск «Сонячної Дачії» був припинений в 2005 році. В Україні є невелика кількість цих автомобілів.

В 2006 році нашумів концепт позашляховика Logan Steppe. Багато хто почав будувати плани купівлі «Степу», але поки що марно.

В 2007 році на виставці вперше було показано багатоцільовий мінівен Dacia Logan MCV, успіх якого був визначений наперед. Саме цей елегантний трудяга збирає навколо себе найбільше відвідувачів виставок і фірмових салонів. Втім, в київських салонах Logan MCV можна побачити тільки випадково, оскільки на його купівлю є цілком реальна черга часів «розвиненого соціалізму», і чекати майбутнього жаданого улюбленця сім’ї доводиться не менше двох-трьох місяців. Ось який автомобіль повинна випускати українська автомобільна промисловість!

Румуни продовжують дивувати світ своїми успіхами. На автомобільній виставці Geneva Motor Show в 2008 році вперше був продемонстрований пятидверний хечбек Sandero. Багато любителів чекали появи в Женеві позашляховика на базі концепту Logan Steppe, але він не з’явився. Судячи за шпигунськими фотографіями, на румунському полігоні проходить випробування дуже красивий позашляховик, подібний до «Степу», але його виходу на ринок доведеться почекати.

Наші читачі мають можливість самостійно ознайомитися з «Дачіями» в численних салонах. Купівля румунського авто сьогодні не пов’язана з очікуванням підводних каменів і неприємностей із-за прихованих дефектів. Концерн «Рено» поклопотався і про зниження витрат на кредити в надії отримати прибуток за рахунок збільшення кількості продажів. Словом, є сенс відвідати салони і переконатися у всьому самому. А ось чим підкорює мінівен Dacia Logan MCV своїх німецьких власників, слід розповісти окремо.

Зовні Dacia Logan MCV солідний. Передня частина відрізняється від лімузина ширшою маскою радіатора. Через неї проходить більше повітря для вентиляції моторного відсіку. Отже, менше шансів на перегрівання двигуна, особливо в дорожніх пробках в жарку погоду. Наявність протитуманних фар коментарів не потребує. Облицювання маски радіатора жорстке і міцне, а це дуже добре на випадок лобового зіткнення. Кліренс великий, а на останніх моделях його ще й збільшили на 5 мм, і тепер він становить 160 мм. Здається, збільшення кліренсу невелике, але прохідність на нерівній дорозі стала кращою. Крім того, двигун і коробка передач захищені знизу від усіляких дорожніх негод. Релінги на даху розширюють можливості експлуатації. До того ж на даху може бути обтічний багажник.

Інтер’єр елегантний і без зайвої розкоші. Він буває у виконаннях Ambiance та Laurеate, до того ж останній красивіший, але він і дорожчий. Можна тільки дивуватися з різмаїття варіантів перетворення внутрішнього простору мінівена. Він легко трансформується у варіанти на 2, 4, 6 або навіть 7 місць. Сидіння складаються або забираються дуже просто і легко. Якщо залишити тільки передні два сидіння, то утворюється вантажний простір об’ємом 2 350 літрів. У варіанті на 7 місць багажне відділення також зовсім не мале при об’ємі 200 л. Бочку такого об’єму чіпляють на танки як додатковий паливний бак.

Водій та пасажири мінівена не сидітимуть у його салоні, немов оселедці в бочці. Завдяки збільшеній колісній базі місця вистачить усім. Дах не тисне, оскільки над головами багато простору. За багатьма показниками румунський мінівен рекордист. Передній пасажир захищений фронтальною і бічною подушками безпеки. У водія подушка тільки фронтальна.

Можливості навантаження-вивантаження широкі. Задні двері з двох частин у співвідношенні «одна третина/дві третини» забезпечує легкий доступ до вантажного простору і за обмежених вуличних умов. При транспортуванні дуже довгих вантажів її можна зафіксувати під кутом 40, 90 або 180 градусів і залишити відкритою.

До Німеччини Dacia Logan MCV поставляються з трьома типами бензинових двигунів і одним дизельним. Бензинові двигуни 1.4 MPI (75 к.с.), 1.6 MPI (87 к.с.) і 16-клапанний 1.6 16V (105 к.с.) дуже економічні завдяки застосуванню багатоточкової системи вприскування бензину (Multi Point Injection). Ще економічніший дизель 1.5 dCi, що розвиває потужність 68 к.с. Всі двигуни розроблені на фірмі «Рено» і випускаються мільйонами. Вже сьогодні двигуни відповідають вимогам з викиду шкідливих речовин Euro 4. Нагадаємо, що в Україні зовсім недавно впровадили вимоги Euro 2, що спричинило подорожчання автомобілів.

Logan MCV не розрахований на гонки під світлофором або на шосе. З найслабкішим двигуном 1.4 MPI на 7 місць Logan MCV набирає швидкість 100 км/г за 15,6 с, після чого його можна розігнати до 155 км/г максимум. Витрата чудового німецького бензину не перевищує 7,6 л на 100 км дороги, також німецької. Напевно, на українській дорозі реальні показники будуть гірші.

 З двигуном 1.6 16V мінівен з 7 людьми на борту досягає «сотні» за 12,1 с, а його максимум становить 178 км/г. Завдяки чотирьом клапанам на циліндр на 100 км шляху він витрачає 7,5 л супербензину.

Турбодизель 1.5 dCi з системою подачі пального Common-Rail дає змогу розігнатися до 100 км/г за 18 с, якщо в салоні 7 осіб. Його максимальна швидкість «всього» 150 км/г. А ось витрата чудової солярки не перевищує 5,3 л/100 км на автобані.

Ознайомлення з відгуками німців викликає і не зовсім приємні питання відносно ціни. Мінівен у виконанні Logan Basis 1.4 MPI продають німцям за 8 400 євро. Ambiance 1.6 MPI — за 9550, Laurеate 1.6 MPI — за 10650, а топ-варіант Dacia Logan MCV 1.6 16V Laurеate обходиться в 11 050 євро. Нескладне порівняння цін показує, що українцям румунський мінівен обходиться значно дорожче, ніж багатим німцям. Не слід забувати, що працьовитий автомобіль розрахований насамперед на активних молодих людей, майбутнє нації.

Не схоже, щоб дилери і працівники салонів щось отримували з цих надприбутків. Тут є над чим подумати. Відомо, що жадібності меж немає. Напевно, було б правильно взяти торгівлю автомобілями під державний контроль. Наша «Леді Ю» ще далеко не «залізна леді», а Президент Ющенко, який повинен бути батьком нації, забув про мудру приказку: «Зберіг лозину — втратив дитину».

Володимир РЕПАЛО
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com