Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Як полюбити китайця?

Китайська автомобільна корпорація Great Wall належить до фірм світу, що розвиваються найбільш динамічно. Ознайомлення з «Великою китайською стіною» нагадує колись популярну телепередачу «В гостях у казки». Приватне підприємство користується необмеженою підтримкою комуністичного керівництва країни, оскільки і китайські комуністи, і «експлуататори трудящих» спільно працюють на благо Китаю, одного на всіх.

Розвиток фірми Great Wall

Фірма з тенденційною назвою була заснована 1976 року. Протягом майже 15 років про неї мало хто знав, оскільки вона була звичайною спробою створення приватного підприємництва. У 1990 році керівником «Великої китайської стіни» став пан Джанджун. Завдяки його енергії і заповзятливості вже в 1996 році було випущено перший пікап. Керівництво фірми і країни знало, який саме автомобіль потрібний фермерам і ремісникам. Пікапи фірми мали в Китаї величезний попит. Великі прибутки пішли не на особисте збагачення керівництва, а на розвиток підприємства.

У 2005 році Great Wall змогла досягти випуску 100 000 автомобілів. Це копії успішних японських пікапів і позашляховиків, що мають величезний попит в світі. У тому ж році було створено базу для випуску 200 000 автомобілів за рік. 55 000 пікапів і позашляховиків залишалися в Китаї, останні були експортовані.

У 2006 році китайці почали випуск за ліцензією японського двигуна на 2,8 л. В Україні урядовці намагаються обмежити літраж двигунів 1,6 л попри те, що і за викидами шкідливих речовин, і за ресурсом вони поступаються двигунам середнього і великого літражу. Слід зазначити, що українська урядова політика в галузі легкових автомобілів — це вияв некомпетентності.

«Велика китайська Стіна» розвивається стрімко. Було заявлено, що вже створено базу для випуску 400 000 автомобілів у 2008 році. На автомобільній виставці в Києві стало відомо, що на 2009 рік заплановано випуск 500 000 позашляховиків, пікапів, мікроавтобусів і звичайних легкових автомобілів. На тій самій виставці розповсюджували журнал з бадьорим інтерв’ю українського урядовця, який розповів світу, що за останній рік Україна випустила 400 000 легкових автомобілів. Відомо, що то за випуск. Правильніше було б сказати — «прикрутила кілька гайок» у чужих автомобілях. З інтерв’ю випливає, що українці не можуть створити свій автомобіль. Навіщо і кому потрібні такі «організатори»? Більше ми до цієї теми не повертатимемося, і так все зрозуміло. Зазначимо тільки, що на фірмі Great Wall працює 18 000 людей. Вона має 20 підприємств-постачальників, і цей комплекс випускає автомобілів більше, ніж вся Україна.

Протягом останніх 10 років «Стіна» впевнено утримує пальму першості в китайській автомобільній промисловості, випередивши 500 машинобудівних підприємств. Вона входить у десятку найбільших автовиробників Китаю. Great Wall стала символом і гордістю індустріального Китаю. На фірмі було влаштовано міжнародну конференцію, в роботі якої взяли участь вищі представники з 64 країн світу. Після переговорів з президентом Росії Путіним у російській пресі припинили друкувати вигадки про китайські автомобілі. Сьогодні і російські журналісти визнали, що автомобілі «Стіни» якісні, надійні і відносно недорогі.

Уряд Китаю дозволив фірмі подарувати свій позашляховик кубинському лідерові Фіделю Кастро. Зрозуміло, що в подарунок вибрали справді якісний автомобіль — символ китайського автопрому і країни, що бурхливо розвивається.

На автомобілях «Стіни» їздить все керівництво провінції Хебей, на території якої в місті Баодінь є штаб-квартира і основне підприємство фірми. Зрозуміло, що і міські чиновники їздять тільки на автомобілях Great Wall. Чотири сотні позашляховиків фірми купили місцеві поліцейські.

Технічне оснащення заводів Great Wall

На виставці українські представники китайської фірми пропонували журналістам проспект про Great Wall, її розвиток, перспективи та автомобілі.

Фірма має свій Технічний центр. Кадрів готують коледж і заводський ВТУЗ. Природно, найбільш здібні учні навчаються в зарубіжних країнах. Люди прагнуть до високих показників у навчанні і роботі, а не до ситого і порожнього «гламуру».

Great Wall сьогодні має у своєму розпорядженні повний комплекс підрозділів і цехів для досліджень, пошукових робіт, проектування, виготовлення дослідних зразків і серійного випуску автомобілів. У лабораторіях і цехах встановлено найсучасніше устаткування, переважно німецьких, японських і американських фірм. Краш-тести проводяться з урахуванням жорстких вимог, що діють у світі: ECE, EURO-NCAP, C-NCAP, J-NCAP. Флагман фірми позашляховик Hover під час проведення краш-теста отримав чотири зірочки з п’яти можливих.

Завдяки чому досягнуто такий високий технічний рівень автомобілів «Стіни»? Зароблені в перші роки засоби було пущено на закупівлю найсучаснішого устаткування. Від виготовлення повнорозмірного макету майбутнього автомобіля і до його контрольної перевірки після сходження з конвеєра використовується найкраще устаткування. Іноді воно навіть краще, ніж на прославлених заводах у західних країнах.

Вже в минулому застосування штампів, які були закуплені свого часу в Японії. Є трьохкоординатна вимірювальна машина, яка визначає розміри макету. Ці дані передаються на 5-координатний оброблювальний центр з програмним управлінням, який вирізує з металу «скульптуру» панелей кузова. Його точність становить 0,2 мм, тобто нікчемно малу величину порівняно з розмірами кузовних деталей. Верстат куплено в Німеччині у фірми EEW. Це мільйони євро, але вони вже повернулися в касу фірми великими прибутками.

У цехах можна побачити верстати «Сіменса» або японської фірми «Окита». Зварювальні роботи Motoman, яких зараз 22, зробили цех майже безлюдним, і силачів з кувалдами для виправлення дефектів штамповок у ньому немає. Зварений кузов перевіряє вимірювальна машина, що сканує поверхні лазерним променем.

Фарбування кузова здійснюється з використанням американського устаткування. Камери для змішування фарби дають змогу отримати 17 різних варіантів забарвлення. Процес підготовки і нанесення фарби програмується, тому жоден «хімік» не може зайнятися «економією», а про «несунів» і говорити нічого. Товщина лако-фарбового покриття перевіряє спеціальний ультразвуковий прилад, а його рівномірність і блиск — лазер.

Пластмасові деталі виготовляються з використанням шведського і німецького устаткування. Процес автоматизований, тому «передовикам» там робити нічого, деталі виготовляються саме так, як вказано фахівцями «Технічного центру».

Комплексна перевірка автомобіля, що зійшов з конвеєра, здійснюється установкою DURR німецького виробництва. Потім автомобіль потрапляє на стенд заливки робочих рідин і моторного масла. Там все робиться, «як в аптеці», тому немає місця «трудовому подвигу», внаслідок чого найчастіше буває недолив або підміна.

Фірма має спеціальний «Центр моторів». Сьогодні використовуються п’ять нових типів двигунів, створених на базі двигунів «Тойота», «Ісузу» та «Міцубіші». Два з них дизельні, а три — бензинові. Фірма самостійно розробила двигуни з робочим об’ємом 1,0, 1,3 та 1,5 л, призначені для установки на нові малолітражні легкові автомобілі. Один з них під назвою PERI можна було подивитися на виставці в Києві.

Випробують серійні автомобілі у фірмовому «Випробувальному комплексі». Стенд для вібраційних випробувань автомобіля придбано в Австрії. Вібраційні випробування двигунів проводяться на стендах і під час їхньої роботи. Після таких випробувань несподіванок у дорозі не виникне.

Немає сенсу продовжувати розповідь про технології фірми Great Wall — вони найсучасніші, а персонал добре навчений і дуже досвідчений. Інженери повною мірою володіють всіма програмними продуктами, які існують в світі. Оббрехати фірму нікому не вдасться, і прибутками доведеться поділитися.

Автомобілі фірми

Автомобілі Great Wall мають великий попит у світі, їх продаж безперервно збільшується. Підкорення України почалося недавно, і вже є великі успіхи. Холодок недовір’я швидко зникає. Китайці і у нас повели справу тямущо. Можна сподіватися, що їхній головний партнер в Україні — Кременчуцький автоскладальний завод матиме успіх і не осоромиться на весь світ.

Лідером продажів в Україні став позашляховик Great Wall Hover з рамною конструкцією кузова і двигуном Isuzu 2,4 л потужністю 130 к. с. Це великий автомобіль завдовжки 4,6 м. У базовій комплектації він оснащений кондиціонером, електропакетом, парктроніком, гідропідсилювачем керма, магнітолою з чейнджером на шість компакт-дисків, а також іншим устаткуванням.

Зовні «Ховер» дуже красивий, а його ціна недавно була 140 тисяч гривень. Такі японські позашляховики (наприклад, Toyota Land Cruiser) дорожчі майже вдвічі. На початку квітня ціни було знижено, оскільки фірма має намір заробляти гроші «з обороту», тобто за рахунок продажів великої кількості автомобілів, які дешевші за рівноцінних конкурентів. Поки що обсяг продажів за світовими мірками невеликий, але він неухильно збільшується.

Треба бути дуже прискіпливим, щоб знайти вади в інтер’єрі. Причина стриманості українців — брак достовірної інформації про фірму і автомобіль, а не безсоромні чутки про «китайські жахи» власників цих автомобілів. Треба бути об’єктивним — стримують продажі не чутки, а кредити під грабіжницькі відсотки. Було б добре і для китайців, і для українців, якби в Україні почали діяти китайські банки. Тим більше, що юань дуже стабільний і може стати валютою світу.

Фірма Great Wall випускає також позашляховики Safe F1 і Pegasus. Вони дешевші за Hover, але за технічно-експлуатаційними показниками практично ні в чому не поступаються йому. В загальному сенсі позашляховики «Великої стіни» є копією вже не нової моделі Toyota 4Runner. Японці зняли її з виробництва і продали ліцензію китайцям. Звичайно, про «Тойоту» ширити чутки і небилиці не прийнято. Різниці між японською і китайською конструкцією немає, а на автоскладальному заводі «Великої стіни» діє та ж сувора система забезпечення якості, що й у всьому світі. Технологічне та випробувальне устаткування в китайців сьогодні одне з найкращих у світі, а персонал здібний до навчання, дуже працелюбний і старанний.

Сьогодні в наших салонах ще стоять пікапи Deer кількох варіантів з бензиновими двигунами. Це японські конструкції, і двигуни на них також японські. В Україні на них дивляться як на недорогий престижний автомобіль. Китайці збиті з пантелику, оснащують пікапи салонами «люкс», які, по суті справи, не потрібні і сильно здорожують автомобіль.

Сьогодні китайці за допомогою офіційних імпортерів і їхніх продавців у салонах почали краще розбиратися в українських реаліях. Особливо помітним є вплив компанії «Атлант-М Китайські автомобілі». На зміну «Оленям» «Велика стіна» створила свій, вже чисто китайський, пікап Wingle з економічним турбодизельним двигуном GW 2.8 TC-2. При робочому об’ємі 2,8 л двигун розвиває потужність 95 к.с. На трасі витрата пального — 8,1 л/100 км. Це «локомотивний» двигун, оскільки максимум потужності і обертового моменту він досягає в діапазоні дуже низьких 1 600 — 2 600 об/хв. Двигун «Жигулів» розвиває максимальну потужність при високих 5 600 об/хв, тому він недовговічний.

Базою для створення пікапу став успішний і вже перевірений у багатьох країнах Hover. Wingle також має чудовий інтер’єр. Розрахунок поки що на нуворишів, адже фермерові або ремісникові працьовитий пікап зовсім не по кишені. У варіанті CC1031PS40 з приводом на задні колеса (4x2) вартість Wingle 99 905 грн. За повнопривідний варіант CC1031PS60 (4x4) доведеться платити 110 158 грн. Можливо, ці ціни знизять, адже пікап для України збирають у Кременчуці.

Компанія-імпортер «Атлант-М Китайські автомобілі» дає гарантію до 5 років або 80000 км пробігу, а за сьогоднішнього рівня цін на бензин і дизпальне — це ціла вічність.

В Україні працюють великі таланти з ціноутворення. Це вони зробили так, що дизпальне вельми посередньої якості стало дорожчим за високооктановий бензин. Китайці тут же знайшли вихід — на Wingle через кілька місяців почнуть встановлювати бензиновий двигун, який добре працюватиме на бензині середньої якості. Покупець дістане можливість встановити на свою «робочу конячку» газобалонне устаткування, що здешевить експлуатацію. Гарна робота китайців і їхніх українських колег помітна одразу, і їм можна довіряти.

Отож, перш ніж кепкувати з «китайців», їх треба кваліфіковано оцінити. Основу для довіри створено, і вона розширюється з кожним днем.

Володимир Репало
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com