Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

«Слово моє рідне, слово квітуче...»

Нагороджено переможців Восьмого міжнародного конкурсу знавців української мови.

Коли під урочисті звуки козацького маршу до зали заносили Державний прапор України, на очах у декого з присутніх зблиснули сльози. Сама атмосфера свята знавців рідної мови сприяла пробудженню глибинних почуттів, які люди зазвичай тамують. Цей масовий мовний марафон тривав понад півроку. А розпочався він у Кіровограді 9 листопада 2007 року в День української писемності і мови традиційним Всеукраїнським радіодиктантом національної єдності, який щороку проводить Національна радіокомпанія України. Підсумки підбили минулого тижня у Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка.

За вісім років конкурс став однією з найпопулярніших і патріотичних націєтворчих акцій в Україні. Цього разу — вже традиційно — він охопив понад п’ять мільйонів учасників. За перемогу змагалися школярі, учні професійно-технічних училищ, технікумів, коледжів, студенти вищих навчальних закладів, ліцеїсти, курсанти середніх і вищих військових закладів, а також молодь української діаспори. Переможцями обласного етапу мовного турніру стали майже дві тисячі найкращих знавців рідної мови.

«Українська молодь сьогодні приходить до українського слова, щоб нести його далі гордо, високо, без комплексу малоросійства. Це буде покоління справжніх високих українців, які гордо йтимуть Хрещатиком, вулицями українських міст і сіл з рідним словом на вустах. Я вірю, що цей конкурс житиме, і вдячний тим людям, які його звершили», — переконаний академік Микола Жулинський.

Вікторія Назарук з Рівненщини отримала найвищу нагороду — перше місце. Дівчина навчається на ІV курсі Національного університету «Острозька академія» і брала участь у всіх мовних змаганнях від заснування конкурсу. «Моя премія стане поштовхом для розвитку проекту, задуманого філологічною секцією нашого студентського товариства, яку я очолюю, — розповідає дівчина. — Ми хочемо створити український науково-популярний веб-журнал на допомогу молодим науковцям. Дуже сподіваюся, що коштів вистачить для реалізації задуму. Я з родини філологів, батьки завжди ставилися до мене вимогливо. Тому хотіла довести, що знання, вкладені в мене, я можу реалізувати на практиці».

Лауреатами Першої премії стали дев’ять школярів, п’ять студентів ВНЗ, двоє майбутніх військових (ліцеїст та курсант), а також майор Української армії. Переможців та їхніх вчителів грошовими преміями і цінними подарунками підтримали, зокрема, ЗАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця», Союз українок Австралії, ЗАТ «Оболонь», АБ «Експрес-Банк».

Президент Ліги українських меценатів Володимир Загорій зізнається, що за час свого існування конкурс неодноразово опинявся на межі зриву, але щоразу вистоював і знову збирав шанувальників українського слова. «Комусь може здаватися, що нічого тут складного. Однак конкурс потребує чималих коштів, зусиль багатьох людей і чіткої організації на всеукраїнському рівні. Що ж до премій, то все має бути як на Олімпійських іграх: серйозні перемоги — серйозні призи. Світ сьогодні ще не є таким безкорисливим і досконалим, щоб у ньому не мав жодного значення грошовий еквівалент», — зазначив він.

Дісталися нагороди й організаторам конкурсу. Вручаючи Ордени Української православної церкви Київського патріархату, патріархат Філарет зізнався: «Церква не проста так підтримує конкурс рідної мови. Зросійщення українського народу відбувалося і через церкву. Тому утвердження рідної мови має відбуватися тим же шляхом. Ми не повинні недооцінювати знання української мови — адже від цього залежить, чи буде Україна міцною великою європейською державою, чи ні. Ми не проти російської, англійської чи німецької, але хочемо, щоб українці говорили і знали рідну мову».

Олег КРУК
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com