Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

У «Яд Вашем» немає досьє на Романа Шухевича

В архіві ізраїльського меморіального комплексу 27 лютого — 2 березня радник голови СБУ, співробітник Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук Володимир В’ятрович відвідав у складі урядової делегації меморіальний комплекс «Яд Вашем» в Ізраїлі

Як розповів на брифінгу в СБ України В. В’ятворич, українська сторона двічі зверталася до керівництва «Яд Вашем» з проханням ознайомитися з матеріалами досьє Романа Шухевича, про наявність яких 6 грудня 2007 р. заявив голова ради „Меморіалу» Йосиф Лапід. 18 грудня 2007 р. Державний комітет архівів України надіслав офіційного листа, через кілька днів аналогічного листа від Українського інституту національної пам’яті було передано через заступника міністра закордонних справ Ізраїлю.

«Жодної відповіді від «Яд Вашем» на запити української сторони за понад два місяці не було отримано», — зазначив Володимир В’ятрович. 

Врешті, 27 лютого 2008 року до Ізраїлю вирушила урядова група, до складу якої увійшли голова Українського інституту національної пам’яті І.Юхновський та радник голови СБ України з науково-дослідної роботи, співробітник Українського інституту національної пам’яті В. В’ятрович. Їхнім завданням було, зокрема, ознайомитися з документами про Романа Шухевича в архіві «Яд Вашем». Зустріч з керівництвом «Яд Вашему» на чолі з директором Авнером Шалевим відбулася 28 лютого у Єрусалимі.

Українська сторона передала представникам меморіального комплексу копії документів з архіву СБУ, які розповідають про ситуацію у Львові влітку 1941 р. та матеріали КДБ про те, як створювалася легенда про участь «Нахтігалю» в антиєврейських акціях.

У відповідь ізраїльська сторона заявила, що не готова передати матеріали про Романа Шухевича з власних архівів, оскільки вони розкидані по всьому архіву, тому потрібна спеціальна тривала дослідницька робота. Згодом Директор архівного департаменту «Яд Вашем» Хаїм Гертнер підтвердив, що жодного досьє на Шухевича в архіві немає, а Йосиф Лапід, який повідомляв про його існування, не є співробітником архіву.

Підставою для закидів щодо участі Шухевича в антиєврейських акціях  є передані українській стороні Директором архівного департаменту «Яд Вашем» Хаїмом Гертнером дві невеличкі папки з копіями документів обсягом 7 і 18 аркушів.

Перша з них містила копію протоколу допиту КДБ одного зі старшин УПА Луки Павлишина від 13 травня 1986 року, де містяться лише загальні фрази про участь «Нахтігалю» в «знищенні радянських людей». У цій же папці подано свідчення Ярослава Шпиталя (він, як і Лука Павлишин, ніколи не служив у «Нахтігалі»), у яких більш детально розповідається про «злочини» українських націоналістів. Згаданий документ відомий історикам, адже свідчення Шпиталя ще 1960 року були опубліковані в радянській пропагандистській брошурі «Криваві злочини Оберлендера». Інформацію про те, як робилися ці свідчення за вказівками КДБ,  було оприлюднено  6 лютого 2008 року на громадських історичних слуханнях СБУ «Звинувачення проти «Нахтігалю» — історична правда чи політичні технології».

Друга папка містить перекладені німецькою мовою свідчення ще одного «героя» згаданої брошури — Григорія Мельника, колишнього вояка «Нахтігалю», який є в списку тих, кого за вказівками КДБ — від 13 листопада 1959 року — слід було «належно підготувати до допиту». Понад те, документи, віднайдені в архіві СБУ, свідчать, що Григорій Мельник був завербований КДБ для участі у суді. Згодом саме його та Ярослава Шпиталя  «свідчення» були використані як основні на судовому процесі у Східній Німеччині, завданням якого було скомпрометувати одного з німецьких командирів «Нахтігалю» Теодора Оберлендера.

«Отже, жодного досьє на Шухевича в архіві «Яд Вашем» немає, отримані від цієї установи копії документів є фрагментами матеріалів, сфабрикованих КДБ, і в жодному випадку не можуть бути основою для звинувачень проти Романа Шухевича. Інформаційна кампанія, спрямована на його дискредитацію, немає історичної основи і базується тільки на радянських пропагандистських матеріалах та сфабрикованих радянською спецслужбою свідченнях», — наголосив Володимир В’ятрович.

Один із найбільших масивів документів про життя та діяльність Романа Шухевича, боротьбу ОУН та УПА є у Галузевому державному архіві СБ України, який відкритий для усіх зацікавлених дослідників, готових до неупередженої оцінки визвольного руху.

Довідка:

6 грудня 2007 р. голова Ради Меморіалу «Яд Вашем» Йосиф Лапід в ефірі «Німецької хвилі» оголосив сенсаційну новину: в архівах «Яд Вашем» зберігається збірка документів, одержана з німецьких та радянських джерел, які нібито вказують на причетність батальйону «Нахтігаль» під проводом Шухевича до каральних операцій проти цивільного населення Львова влітку 1941 року. «У нас є ціле досьє, з якого випливає, що Шухевич був причетним до масових вбивств. До цього часу українська сторона не зверталася до нас із проханням передати ці документи. Якщо таке прохання надійде, думаю, ми його задовольнимо». Новина мала великий інформаційний резонанс — про неї писали українські та зарубіжні газети, повідомляли радіостанції та телеканали.

Саме це твердження стало стержнем інформаційної кампанії проти присвоєння Головному командиру УПА Роману Шухевичу звання Героя України. Деякі ЗМІ писали про «загадкове небажання української сторони ознайомитися зі згаданим досьє, її мовчання з цього приводу». Хоча українська сторона не мовчала: вже 18 грудня Державний комітет архівів України надіслав офіційного листа з проханням ознайомитися з матеріалами досьє, через кілька днів аналогічного листа від Українського інституту національної пам’яті було передано через заступника міністра закордонних справ Ізраїлю. Жодної відповіді на ці листи не було отримано.

Прес-центр СБ України

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com