Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Екологія чи гроші?

Румунія звинувачує Україну в порушенні норм міжнародного права при будівництві каналу «Дунай-Чорне море”. Румунія звинувачує Україну в порушенні норм міжнародного права при будівництві каналу «Дунай-Чорне море», передає УНІАН з посиланням на прес-секретаря Постійного представництва Румунії при ЄС Доріс Мірчу.

“Український підхід до цього питання в односторонньому порядку порушує численні міжнародні принципи і норми. Зокрема, Україна не виконала умови процедури, встановленої Конвенцією про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті», — сказала Доріс Мірча, коментуючи розгляд Радою міністрів з питань охорони навколишнього природного середовища ЄС позиції Румунії щодо робіт України в гирлі «Швидке”.

Прес-секретар Постійного представництва Румунії при ЄС зазначила, що з погляду Румунії, ініціатива України побудувати глибоководний канал у дельті Дунаю є не двостороннім українсько-румунським питанням, а загальноєвропейським питанням, оскільки може мати негативні наслідки для всієї дельти Дунаю.

“Шкідливий вплив на навколишнє природне середовище цього проекту не викликає сумнівів — він був підтверджений в липні 2006 року Міжнародною дослідницькою комісією», — зазначила Мірча.

Вона також наголосила, що така поведінка України протирічить зобов’язанням, які Україна взяла на себе, укладаючи різні угоди про співпрацю з Євросоюзом.

«Європейські офіційні особи безперервно висловлювали стурбованість негативним ефектом проекту. Україну просили повністю виконувати міжнародні зобов’язання, щоб визначити альтернативні запропонованим шляхи і розробити компенсаційні заходи. На жаль, Україна проігнорувала ці зобов’язання», — зазначила прес-секретар Представництва Румунії при ЄС.

Вона також повідомила, що Румунія вживатиме всіх можливих заходів, відповідно до міжнародних і європейських норм, з метою добитися відмови України від одностороннього підходу до розвитку проекту «Дунай-Чорне море» і відновлення діалогу. За її словами, головною метою румунської влади є пошук вирішення проблеми в повній відповідності з природоохоронними нормами. Мірча зазначила, що Україна повинна була б надати всю документацію за проектом поглиблення гирла «Швидке» для вивчення міжнародним експертам.

Прес-секретар представництва Румунії при ЄС сказала, що Румунія продовжить інформувати європейські інститути щодо розвитку ситуації з метою зупинити роботи з поглиблення каналу.

“Всі відповідні механізми на рівні ЄС будуть задіяні для досягнення цієї мети», — сказала Мірча.

Нагадаємо, 3 березня на засіданні Ради міністрів з питань охорони навколишнього природного середовища ЄС Румунія попросила країни — члени ЄС і Єврокомісію вплинути на Україну з метою змусити її не розвивати канал «Дунай-Чорне море”.

Румунія, зокрема, заявила, що 18 січня Україна проінформувала її про схвалення остаточного рішення з поглиблення гирла «Швидке».

Румунська делегація також висловила переконання, що своїм рішенням Україна зруйнувала двосторонні консультації і проігнорувала міжнародне законодавство щодо можливого транскордонного впливу проектів на навколишнє середовище.

17 січня цього року міністр транспорту України Йосип Вінський заявив, що до кінця року глибоководний канал «Дунай-Чорне море» почне працювати.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com