Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Реакція на Косово

17 лютого автономний край Косово у складі Сербії проголосив про свою незалежність. Це викликало хвилю невдоволення і серед сербів, і серед деяких країн Європи. Пропонуємо читачеві поглянути на проголошення незалежності краю крізь призму висловлювань лідерів країн, які підтримали цей акт.

Міністр закордонних справ Сербії Вук Єреміч: «Відносинам між Сербією та деяким членам ЄС завдано удар, і я не бачу яким чином ми можемо пришвидчити наш рух у бік Європи». Через рішення частини країн — членів ЄС визнати незалежність Косова сепаратистські рухи у всьому світі «отримали інструментарій, який дає змогу зрозуміти, як добитися визнання незалежності».

Офіційний представник МЗС РФ Михайло Каминін: «Євросоюз, продовжуючи дотримуватися одностороннього сценарію рішення косівської проблеми, діє не на користь стабільності на Балканах і у Європі, заохочує сепаратизм у світі».

Віце — прем’єр РФ Сергій Іванов: «Я впевнен, що визнання (незалежності) Косова має характер прецеденту. Все міжнародне право, за яким ми жили більше одного віку, руйнується».

Заява МЗС Придністров’я: «Проголошення та подальше визнання Косова мають принципове значення, оскільки створюють нову модель врегулювання конфліктів, побудовану на пріоритеті права народу на самовизначення. У Придністров’ї впевнені, що ця модель повинна застосовуватися щодо всіх конфліктів, які мають схожі політичні, правові та економічні основи».

Заява МЗС Латвії: «Поважаючи прийняту 17 лютого декларацію Асамблеї Косова, Латвія визнає незалежність Косова. Наша позиція здебільшого грунтується на аналізі розвитку всієї західно-балканської ситуації — і в історичному, і в політичному, і в юридичному контексті, -здійсненому Міністерством закордонних справ».

Міністр закордонних справ Латвії Маріс Рієкстіньш: «Спосіб надбання цієї незалежності в жодному разі не може слугувати прецедентом для інших регіонів».

Прес-служба уряду Естонії: «Міністерству закордонних справ доручено встановити дипломатичні відносини між Естонською республікою та Республікою Косово».

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Пает: «Проголошення незалежності принесе у регіон ясність і, сподіваємося, стабільність, на що вказує декларація про незалежність Косова».

Махмуд Абас, голова Палестинської автономії виключив можливість проголошення незалежності Палестини в найближчий час навіть у випадку зриву мирних перемовин з Ізраїлем. Крім того, було заявлено, що ПА не піде шляхом Косова.

Прем’єр-міністр Італії Романо Проді: «Ми впевнені, що це найкращий шлях для вирішення питання статусу Косова, для забезпечення регіональної стабільності».

Міністр закордонних справ Норвегії Йонас Гар Стере: «Сьогодні я можу обголосити про те, що Норвегія визнає Косово як незалежну державу».

Заява МЗС Угорщини: «Після зустрічі 18 лютого в Брюсселі міністрів закордонних справ Європейського Союзу глава Міністерства закордонних справ Угорщини пропонує уряду прийняти необхідні кроки з визнання Косова».

Послання президента Франції Ніколя Саркозі президенту Косова Фатміру Сейдіу: «Маю честь проінформувати вас, що Франція, відповідно до декларації Європейського союзу та на підставі резолюції, прийнятої парламентом Косова 17 лютого 2008 року, визнає Косово суверенною та незалежною державою».

Івайло Калфін, міністр закордонних справ Болгарії: «Виходячи з принципів необхідності стабільності у регіоні, а також солідарності з нашими партнерами у ЄС, уряду Болгарії буде запропоновано визнати незалежність Косова відповідно до національного законодавства».

Міністр закордонних справ Австрії Урсула Пласснік: «Країна визнає Косово як незалежну держави і зробить це «синхронно з великою групою партнерів по Європейському союзу».

Офіційний представник афганського МЗС Султан Ахмад Бахін: «Афганістан підтримує волю народу Косова і визнає його незалежність».

Президент США Джордж Буш: «Жителі Косова нині стали незалежними».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com