Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Сузір’я творчості

Є таке дивовижне мальовниче село Рекіти. На перетині Львівської, Івано-Франківської і Закарпатської областей розкинуло воно свої природні шати. Коваликове поле — його визначне місце. Саме сюди вчетверте звук трембіт покликав творчу молодь з усієї України. Фестиваль «Рекітське сузір’я» об’єднує під своїм «крилом» юних прозаїків і поетів, художників і майстрів фотосправи.

Письменник Василь Тарчинець звідси родом. Коли йому спало на думку заснувати на громадських засадах Малу академію літератури і журналістики (МАЛІЖ), однодумці охоче підтримали благородний почин. Найбільше така ідея припала до душі молодим обдаруванням. Їх нині в академії понад двісті. Відділення цього незвичайного творчого закладу діють і в столиці та Київській області, і в Криму, а також відкрито осередки в Польщі та США. Творча академія видає власну газету «Сузір’я», на сторінках якої мають змогу друкувати свої твори молоді автори. До речі, якщо ви потрапите в Рекіти, то матимете нагоду відвідати унікальний Дитячий музей літератури і журналістики. За минулий рік вихованці МАЛІЖ видали 12 книг — колективних і авторських, їхні твори друкували вітчизняні і закордонні видання.

Коли гуртується юнь, «загартована» творчістю, то й дозвілля організовують у відповідному руслі. У концертному залі місцевого санаторію «Верховина» лунала українська пісня, молодь виконувала народні танці, ділилася творчим надбанням — учасники свята читали зі сцени свої прозові і поетичні твори. Річка із символічною назвою Ріка стала свідком надвечірніх танців біля багаття, відвертих розмов про творчість і майбутні плани.

Учасником «Рекітського сузір’я» був і американський поет українського походження Володимир-Вальтер Ковалик. Складна доля випала цьому чоловікові: пройшов героїчними і важкими стежинами УПА, «скуштував» гіркого сибірського хліба. До села Рекіти приїхав з Чикаго, каже, що поряд з юними творчими душами знаходить життєві сили і наснагу до власної творчості. Лісковецька сільська рада присвоїла йому титул почесного жителя села Рекіти і виділила земельну ділянку на 50 соток в одному з урочищ Тисовець. Поле це відтак називають Коваликовим, тут і відбувається свято творчості вихованців МАЛІЖ. У ньому взяли участь юні поети, прозаїки, художники зі Львова і Києва, Черкас і Вінниці, Полтави і Мукачевого. До мистецького форуму доєдналися і «дорослі» письменники — зі столиці і Закарпаття.

У польському Перемишлі на базі українських шкіл діє філія МАЛІЖ. Її вихованці привезли на Закарпаття, зокрема, й виготовлені власними руками вишиванки, вироби з дерева і лози.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com