Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Відновити зруйноване прагнуть митці

Затишне містечко Шаргород на Вінниччині опинилося в епіцентрі уваги молодих архітекторів. З різних країн з’їхалися вони цими днями на Поділля, щоб обмінятися творчими ініціативами, спрямованими на реконструкцію міста.

В літньому архітектурному пленері «Арт-містечко: Шаргород 2007», зокрема, беруть участь фахівці архітектури з Австрії, Росії, Угорщини, України. Спершу вони мають розробити проект містобудівного оновлення Шаргорода, а згодом організують майстер-класи і тематичні лекції («Сучасна архітектура й історична спадщина»), зустрічі і круглі столи («Шляхи перетворення історичної забудови малих міст. Суміщення традицій і досвіду сучасної архітектури»). Учасники форуму мають намір поділитися своїми вміннями з підростаючим поколінням.

 Що, власне, мають на увазі, коли говорять про майбутню реконструкцію містечка на Вінниччині? Насамперед архітектори збираються подумати, як реконструювати цукровий завод, помізкувати над створенням зразків «Монументальної пропаганди»: йдеться про скульптуру, розписи будинків, оформлення малих площ.

Задум незвичного заходу належить колишньому шаргородцю Олександру Погорєльському, який нині живе в Москві і керує товариством розвитку актуального мистецтва «Метафутуризм». Пан Олександр торік організовував у Шаргороді «зліт» концептуальних художників. Тоді краяни ознайомилися з творчістю Микити Кадана, Бориса Михайлова, Олександра Гнилицького, Максима Мамсикова тощо. А нині він запросив на свою малу батьківщину архітекторів.

 — На наш погляд, є можливість створити великий інтелектуальний центр для етнічного, культурного, архітектурного туризму, — сказав Олександр Погорєльський на прес-конференції перед початком пленеру. І додав, що хоче відновити історичні пам’ятки, тому й запросив до Шаргорода архітекторів.

 Місто — зона історичних пам’яток, наголошує він. Ці пам’ятки охороняються відповідними законодавчими актами. «Якщо хочеш перебудувати, то повинен відновити його в тому вигляді, в якому він був, не зруйнувавши історичну сутність, — переконаний організатор пленеру. — На місці, де раніше був дім власниці цукрового заводу графині Борецької, зробили гуртожиток. Нині залишилися самі стіни, які ми викупили. Так само придбали Соснівський цукровий завод». Мер Шаргорода Тимофій Жмурко говорить, що цей цукровий завод не працює вже майже сім років і весь час переходить з одних рук в інші. Кожен новий власник щось руйнував. А Олександр Погорєльський виплатив його працівникам заробітну плату, яку заборгували попередні керівники.

Сам колишній шаргородець розповів, що ледве встиг випередити англійську компанію, яка збиралася викупити завод на аукціоні. «Якби він потрапив у власність британців, навряд чи йшлося б про розвиток туризму в місті», — говорить він. Крім того, вважає Олександр, для шаргородців ця акція також вигідна. «На жаль, перспективи люди не бачать... Живуть тут, а гроші вимушені заробляти в інших краях. Хотілося дати їм можливість працювати вдома, залишатися разом з родиною». Погорєльський вірить, що відтепер щоліта в його рідному місті «фестивалитимуть» митці і шанувальники мистецтва. Наразі це архітектори, які, крім своїх професійних завдань, долучаються тут і до інших культурних сфер. Зокрема, до 12 серпня, доки триватиме літній пленер, вони переглянуть європейське короткометражне кіно від Міжнародного кінофестивалю «Молодість». А нагода продемонструвати спортивну форму в архітекторів з’явиться під час футбольного матчу між командами «Шаргород» — «Архітектори».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com