Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Катастрофа у 100 мільйонів гривень

Як стало відомо нашій газеті, власником цистерн з жовтим фосфором, які зійшли з рейок 16 липня, є компанія «Казфосфат». Казахстанська преса пов’язує цю фірму з громадянами Ізраїлю Львом Леваєвим та Аркадієм Гайдамакою. До слова, останній з бізнесменів перебував у розшуку Інтерполом за вимогою Франції. Нині обидва підприємці проживають в Ізраїлі. Відомо, що Леваєв має бізнес-інтереси в Україні й неодноразово сюди приїздив. Небезпечний вантаж «Казфосфату» направлявся до Польщі, його приблизна вартість становить близько 3 млн доларів.

Водночас експерти стверджують, що великих збитків зазнали не бізнесмени, а довкілля та мешканці Львівської області. За попередньою оцінкою високопоставленого чиновника з МНС, на ліквідацію аварії потрібно близько 100 млн гривень. До того ж майже всю суму збитків доведеться оплачувати державі. Адже страховики в цьому випадку виплатять лише 2 млн гривень.

Пожежа у Львівській області тривала понад добу. Використовувати воду для гасіння такої техногенної речовини заборонено, тому до місця події підтягли шість ава­рійних поїздів львівської залізниці, обладнаних піногасниками. А також ще шість з Південно-західної та Одеської залізниць.

Фахівці Держекоінспекції взяли на експертизу проби грунту на відстані 200 м від місця аварії. Як з’ясувалося, концентрація ядовитих речовин перевищувала норму. Голова цього відомства Георгій Псарів вважає, що жовтий фосфор не потрапляє в грунт у разі повного згорання, що малоймовірно. «Відтак доведеться обеззаражувати грунт. Скільки це коштує, сказати важко, — пояснив він.

Своєю чергою, Роман Пічкуров, керівник відділу методології та анденрайтингу страхової компанії «Статус», повідомив, що страхування при перевезенні токсичних і легкозаймистих речовин в Україні обов’язкове. У такій страховці враховано відповідальність перед третіми особами за завдані збитки. У даному разі сума збитку становитиме 120 неоподаткованих мінімумів з кожної тонни. Враховуючи, що в 15 цистернах перевозили 900 тонн шкідливої речовини, страхова компанія виплатить 1,9 млн гривень. 50% суми — особам, які фізично постраждали, 20% — за відшкодування матеріальних збитків, 30% — на довкілля.

Керівник «Укрзалізниці» Володимир Козак, заявив, що вантаж компанії «Казфосфат» був застрахований російською компанією-експедитором. У казахській компанії «Казфосфат» відмовилися назвати страховиків, мотивуючи відсутністю уповноважених осіб. Водночас Юлія Приходько, гендиректор Асоціації експедиторів України стверджує, що зазвичай усі договори зі страхування та перевезення транзитних небезпечних вантажів територією країни укладає компанія-перевізник, тобто «Укрзалізниця».

За інформацією інтернет-видань

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com