Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

СВЯТО ПОКРОВИ В МАУП

Одним з найбільших пристольних празників українського церковного календаря завжди була та залишається Покрова Пресвятої Богородиці. Культ Божої Матері як Покровительки нашого народу тягнеться золотою ниткою від княжих часів і донині.

Секрет того постійного, улюбленого й ревного культу Богоматері як Покровительки, мабуть, у тому, що йдеться не про земне, людське, а небесне, могутнє заступництво. Такого заступництва й опіки бажає кожна людина, родина, народ. Від самого початку існування Української держави ми постійно мали великих і сильних ворогів. Тож нічого дивного, що наш народ шукав такої допомоги, проти якої не може встоятися жодна людська сила. Тим захистом і був покров Пречистої Діви Марії. Тому празник Покрови для українського народу — це день великого вияву любові і вдячності Пресвятій Богородиці, день звеличення її заступництва.

Головний мотив, який послугував появі цього празника, — видіння св. Андрія Юродивого. Царгород (Константинополь) — столиця Візантії — перебувала в облозі арабів. У храмі Пресвятої Богородиці на Влахернах, де зберігалася її риза, правилося всеночне Богослужіння. Храм був переповнений людьми, які ревно молилися. Серед них — св. Андрій Юродивий зі своїм учнем Епіфаном. Відправа закін­чилася. І тоді св. Андрій побачив, як від Царських врат під спів великого хору Святих йде осяйна Пресвята Богородиця у супроводі св. Івана Хрестителя і св. Івана Богослова. Божа Мати підходить до престолу та довго молиться, заливаючись слізьми. Відтак встає, здіймає зі своєї голови преясну хустку-покров-омофор (з грецької — мафоріон) і широко простирає її над народом у церкві. Видіння зникає.
Св. Андрій і Епіфан, які бачили це видіння, зрозуміли, що Пресвята Божа Мати прийшла, щоб порятувати місто. Ця подія блискавично рознеслася околицями. Вороги відступили. Царгород було порятовано. Від тієї хустки-покрови і празник дістав свою назву. Покров-омофор став символом опіки й заступництва Пречистої Діви Марії.

Східна Церква у своїх богослужіннях наголошує на трьох найвищих привілеях Пресвятої Богородиці: її Богоматеринство, її Вседівицтво та Заступництво за нас перед Богом. Саме вони найбільше припали до серця українському народу. Наші князі, королі, козацьке військо та гетьмани радо обирали Пречисту Діву Марію за свою Покровительку й Опікунку.

Відзначати свято Покрови та День українського козацтва для багатотисячного колективу та студентів Міжрегіональної Академії управління персоналом вже стало традицією.

Урочистості з нагоди свята розпочалися вранці 12 жовт­ня молебнем отця Діонісія біля каплиці Святого Георгія за участі керівників і співро­бітників Міжрегіональної Академії управління персоналом, очільників Української Консервативної партії та великої кількості поважних гостей.

Продовжилося святкування на Площі Знань.

 З вітальним словом звернувся до численних присутніх, які попри вранішню прохолоду зібралися на вшанування традиції пращурів, Голова Нагля­дової ради МАУП Георій Щокін: «Нехай наше життя, наші слова та вчинки завжди будуть достойні всіх попередніх поколінь козацького лицарства, їхньої звитяги та мужності в обороні української землі і православної віри! Зі святом вас Покрови Пресвятої Богородиці, зі святом вас українського козацтва — незламних лицарів православ’я та Батьківщини! З нами Бог, з нами Пресвята Богородиця, з нами матінка Україна, і задля цього варто жити й боротися до остаточної перемоги! Хай нам щастить у всіх наших добрих справах під вічним українським небом!»

Верховний отаман Всеукраїнського Козацького Війська та директор Українського військово-козацького інституту ім. Великого князя Свято­слава Віталій Калиняк від імені всіх козаків України нагородив Георгія Щокіна орденом «За розбудову держави України» та ректора Міжрегіональної Академії управління персоналом Миколу Головатого Золотим Орденом Козацької Слави і прийняв козацьку клятву — присягу на вірність українському народу в 100 юних курсантів.

Урочисту частину свята продовжили показові виступи кінно-спортивної групи «Українське козацтво», виступи студентів з рукопашного бою, а також з національного єдиноборства, школи тради­ційного бойового мистецтва «Спас», які зірвали хвилю оплесків і щиро зігріли серця всіх присутніх.

Далі, в приміщенні Президії Академії, відбулася традиційна Козацька Рада, під час якої пролунали виступи отаманів козацьких організацій, присвячені питанням розвитку Інституту Всеукраїн­ського Козацького Війська, що обрало Пресвяту Діву Марію своєю покровителькою.

Так, ми віримо, що Пресвята Богородиця, наша Покровителька й Заступниця, ніколи не залишить український народ, що впаде царство тьми й неволі і знову запанує Царство її Божого Сина.

Сергій Герук

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com