Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Правильне харчування влітку

Влітку організм може отримати максимальну кількість вітамінів, так як саме в цей час року в раціоні присутня величезна кількість свіжих натуральних овочів і фруктів. Після довгих, зимових холодів імунітет організму ослаблений, влітку ж у кожної людини є можливість поліпшити своє самопочуття і стан здоров'я. Правильне харчування влітку дозволить не тільки привести в порядок власну фігуру, а й перемогти авітаміноз.

Незважаючи на те, що влітку є практично не хочеться, контролювати споживання калорій все ж потрібно. Тепла пора року вважається ідеальним періодом для дотримання різноманітних дієт. Саме влітку організм людини здатний збагатитися безліччю корисних вітамінів і мінералів, джерелами яких є фрукти і овочі в свіжому вигляді.

Як правильно харчуватися влітку і скільки калорій споживати?

Влітку дуже часто люди харчуються неправильно, так як вдень жарко, апетиту немає, а от увечері на вулиці стає прохолодніше, отже, з'являється і бажання щільно повечеряти. Допускати пізню вечерю не рекомендується, адже вечір, навпаки, повинен бути максимально розвантаженим, і органи травлення не повинні страждати від перевантаження.

Суворий режим прийомів їжі має на увазі правильне харчування влітку, в результаті якого організм буде працювати правильно. Снідати краще рано, близько 8 годин, так як в цей час ще не так жарко і організм краще засвоїть їжу. Обідати краще близько полудня, а вечеряти не пізніше, 18-19 годин вечора.

Розробляючи меню правильного харчування влітку, потрібно врахувати, що в цей період часу, організм менше потребує споживанні білка. Оскільки влітку обмінні процеси уповільнені, споживання жирних м'ясних продуктів треба обмежити. В меню правильного харчування влітку краще включити курку або рибу в якості джерела білка. Якщо ж ви не можете обійтися без свинини, потрібно знизити споживання м'яса до 2 разів на тиждень.

Щодня бажано споживати хоча б 20 грам клітковини, яка допоможе поліпшити травлення, налагодити роботу кишечника і безпосередньо сприяє схудненню.

Ставлячи питання, як правильно харчуватися влітку, багато хто забуває, що джерелами всіх вітамінів і корисних мікро- і макроелементів є недорогі, доступні практично кожній людині дари природи - овочі і фрукти. Бажано купувати їх на ринку, так як там вам продадуть натуральні продукти, або замовляти доставку продуктів на дом. Щоденна річна норма овочів і фруктів для нормального функціонування - 500-600 грам. Овочеві салати добре заправляти оливковою олією, таким чином, ви наситите організм ще й корисними жирами, які в малій кількості, але все-таки потрібні.

В меню правильного харчування влітку для тих, хто бажає мати ідеальну фігуру, кількість з'їдених продуктів не повинно дати в сумі понад півтори тисячі калорій, краще знизити це число до 1200 кілокалорій на добу. Поїдаючи овочі та фрукти в необмеженій кількості, і при цьому, роблячи регулярні фізичні навантаження, можна домогтися гарних результатів у боротьбі із зайвою вагою.

Напої і правильне харчування влітку для жінок

Однією з найважливіших складових правильного харчування влітку є рідина. Пити потрібно багато, рекомендована норма - 2 літри чистої води. Не варто чекати, поки ви відчуєте спрагу, так як це вже є сигналом зневоднення організму. Якщо відчуваєте спрагу - не потрібно пити чай або каву, а також покупні соки і газовані напої. Краще віддати перевагу прохолодній воді. Можна наситити організм не тільки звичайною водою, але також мінеральною водою без газу.

Однак, пити занадто багато води теж не потрібно, в цьому випадку рідина буде затримуватися в організмі, приводячи до набряклості, що збільшує вагу і обсяги тіла. Кращий варіант - збільшити споживання рідини на 2-3 склянки від тієї кількості, яку ви вживаєте в іншу пору року.

Правильне харчування влітку для жінок включає в себе і такий вельми популярний напій як зелений чай, квас і натуральні морси. Квас і компот можна пити тільки приготований самостійно, в ньому зовсім мало калорій і немає шкідливих хімічних консервантів. Відмінним дієтичним напоєм для видалення спраги стане звичайна прохолодна вода з лимонним соком, в пропорції 5 до 1. Такий напій не тільки добре заповнить втрати води, але і допоможе впоратися з втомою, млявістю і головним болем внаслідок річного перегріву.

Говорячи про те, як правильно харчуватися влітку, потрібно врахувати, що вживання спиртних напоїв краще виключити з раціону повністю. Вони не тільки руйнують результати дієти, але і викликають більш сильне зневоднення організму. Вживання навіть слабоалкогольних напоїв негативно впливає на загальний стан організму, призводить до порушення злагодженої роботи органів і систем.

Зразкове меню правильного харчування влітку для дівчат виглядає так.

Сніданок - мюслі з зернових, залиті кефіром або йогуртом, фрукти та ягоди або нежирний сир.

Обід - окрошка на кефірі або овочевий суп, салат і нежирне м'ясо.

Вечеря - овочевий салат і запечена риба, компот або зелений чай.

Як перекусів можна брати будь-які фрукти, а також йогурти і кефір.

Які продукти краще не їсти влітку?

У складі правильного харчування влітку не повинно бути жирної і солоної їжі, так як вона викликає сильне почуття спраги і затримує воду в організмі. З особливою обережністю потрібно їсти молочні продукти, в спеку в них дуже швидко розвиваються бактерії, перевагу краще віддати кисломолочним. Не рекомендується також борошняніі вироби і солодке, особливо тістечка.

Дотримуючись правильного харчування влітку, відмовтеся від кави і солодкої газованої води, вони не стимулюють спрагу.

З огляду на рекомендації і дотримуючись правильний режим прийомів їжі, ви, таким чином, допомагаєте своєму організму справлятися з зневодненням, сприяєте насиченню його корисними речовинами. Харчуючись правильно, ви приводите в порядок своє тіло, підкреслюєте фігуру, і, звичайно ж, худнете.

Широкий асортимент продуктів високої якості ви можете вибрати в інтернет магазині Foodbox.kiev.ua. Все найсвіжіше, краще і корисне для Вас ретельно вибирають, перевірять, упакують і доставлять прямо додому. Насолоджуйтесь хорошою їжею за демократичними цінами, економлячи при цьому час для спілкування зі своїми близькими!

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com