Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Росія ріже держбюджету вперше за всю історію

Уряд Росії затвердить скорочення бюджету на найближчі три роки. Урізання держвитрат не тільки в реальному, а й у номінальному вираженні відбувається вперше за всю історію сучасної Росії.

Згортання бюджетного фінансування в Росії швидше за все буде нерівномірним, відзначає видання «Новая Газета». Загострення протистояння з НАТО може привести до збільшення частки військових витрат у російському бюджеті на 2017-2019 роки. Хоча експерти Мінфіну пропонують скорочувати оборонні витрати в першу чергу.

Витрати федерального бюджету РФ в цьому році визначено на рівні 16,1 трлн руб. А сьогодні кабінет Медведєва фіксує максимальну межу держвидатків на найближчі три роки в 15,78 трлн руб.

«Подібне номінальне стиснення бюджету відбувається вперше. У лихі 90-і держвидатки могли скорочуватися в реальному вираженні (тобто з поправкою на інфляцію) або в доларовому вимірі. Але номінально вони жодного разу не зменшувалися», - зазначає «НГ».

«Стабільний збалансований бюджет - це пріоритет уряду і на 2017, і на 2018, і на 2019 роки», - заявив прем'єр Медведєв в Якутську на зустрічі з прихильниками проурядової партії «Єдина Росія». У свою чергу, глава Мінекономрозвитку Улюкаєв підтвердив плани номінального скорочення держвидатків на найближчу трилітки до 15,78 трлн руб.

Основна інтрига в плануванні бюджетних витрат полягає у виборі пріоритетів - які витрати скорочувати не можна, а які можна, вказує видання.

Близькі до Мінфіну РФ економісти пропонують в першу чергу різати ті витрати, які швидше за інших зростали в останні роки, а саме - оборонні та соціальні витрати. Відмовитися від інвестицій, які не зафіксовано в законах, щодо просто. Але для економіки це згубний шлях. «Інший підхід - скорочувати найбільш безболісні з точки зору розвитку економіки статті. А це оборона і соцвитрати. Третій підхід дає приблизно такий же результат - скорочуватися повинні витрати, які найшвидше зростали. Найбільше, в 2,2 рази в реальному вираженні за 10 років, виросли якраз витрати на оборону і соцполітику. Але більшість соцвидатків законодавчо закріплені і не можуть бути змінені рішенням уряду », - пояснює керівник Економічної експертної групи Овсій Гурвич в своїй статті в «Российской газете».

Таким чином, зазначає «НГ», близькі до фінансового блоку економісти готують до зниження насамперед оборонні витрати. При цьому скорочення грошей на оборону в Росії буде відбуватися на тлі загострення відносин з НАТО, яке до того ж планує нарощувати свої військові витрати. «До того ж Росія прямо залучена у війну в Сирії, кінця якої поки не видно. Також не видно і кінця військової кризи в Донбасі. Більш того, зіткнення ополченців з українськими військами може в будь-який момент спалахнути з новою силою (в Москві побоюються, що Київ може зробити нову силову операцію проти ДНР і ЛНР, заявили в російському МЗС.)», - Підкреслює «НГ».

Нагадаю, радник президента Росії Глазьєв вважає, що пропозиція Мінфіну заморозити витрати федерального бюджету в номінальному вираженні на три роки негативно позначиться на економіці Росії. Як заявив він 5 липня, в умовах кризи прийняття такої пропозиції Мінфіну РФ є «абсолютно божевільною мірою», що призведе до скорочення реальних витрат щорічно на 10% і збільшить падіння попиту.

При цьому, як днями розповіло агентство Reuters, Резервний фонд Росії повністю закінчиться в 2017 році.

Головна ж вина за таку плачевну ситуацію лежить, звичайно, на неадекватному російському президентові Путіну. Ще в січні в російському виданні «РБК» вийшла стаття авторитетного російського економіста Владислава Іноземцева, в якій він розповів, що бездарний Путін за 16 років довів Росію до ручки. Однак, як бачимо, положення продовжить погіршуватися і далі.

Причому, агентство Standard & Poor's кілька днів тому попередило, що рейтинг Росії затримається в спекулятивній зоні не на роки, а на десятиліття ...

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com