Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Біткоіни злетів на Brexit, ставши активом-притулком

Ранок 24 червня 2016 р. без перебільшення можна назвати сенсаційним для всього світу, в тому числі для фінансових ринків. Всупереч більшості прогнозів, більшість громадян Великобританії проголосували за вибір з Європейського Союзу. За опублікованими даними, 51.8% британців за вихід з ЄС і тільки 48.1% проти. Розрив невеликий, але достатній для перемоги євроскептиків.

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, до останнього боровся за збереження країни в складі ЄС, оголосив, що піде у відставку, так як його політичний курс суперечить волі більшості британців.

Не будемо зупинятися на політичний бік справи. Світові фінансові ринки відреагували на цю новину миттєво. Курс фунта стерлінгів до долара обвалився до 30-річного мінімуму і склав близько 1.32 долара за фунт. євро подешевшав до долара на 3.5%. Європейський фондовий індекс ESTX50 на відкритті впав майже на 11%, а німецький DAX - на 8%. Нафта також обвалилася на 6%, пізніше відігравши половину падіння.

Як зазвичай трапляється при подібних бурях, інвестори кинулися в активи-притулки. В першу чергу, це долар і золото, а тепер до них приєднався і біткоіни. З учорашнього вечора, як тільки почали з'являтися відомості про результати референдуму, біткоін в обмінниках злетів більш ніж на 100 $, в піку його курс склав близько 680 $ за біткоіни. На даний момент, після корекції, біткоін торгується близько 650 $.

Несподіваний Brexit показав нам, що багато інвесторів дійсно стали сприймати біткоіни як актив-притулок, який найменш залежний від політичних криз. У той час, як все інше валиться по відношенню до долара, тільки золото та біткоіни дорожчають.

Інвестори розуміють, що і сам долар, подібно іншим фіатним валютам, може стати жертвою маневрів фінансової влади. Вартість біткоінів визначається тільки балансом попиту і пропозиції, роблячи цю криптовалюту найбільш ринковим з усіх загальнодоступних засобів розрахунку. І реакція на Brexit, який практично відбувся, тільки підтверджує це.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com