Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Чому комарі так ефективно переносять інфекцію

Імунолог Клів Маккіммі (Clive McKimmie) з університету Лідса (Велика Британія) і його колеги з'ясували, що може бути надзвичайно простий спосіб запобігти інфекції, які поширюються комарами - застосовувати протизапальні засоби на місці укусу. Результати дослідження опубліковані в журналі Immunity.

Коли комарі кусають, вони вводять невелику кількість своєї слини (менш мікролітра), що представляє собою «коктейль» з особливих речовин, знеболюючих біль від укусу і запобігають згортанню крові. До цих пір було незрозуміло, чому у лабораторних мишей розвиваються більш серйозні інфекції, коли віруси вводить комар, ніж дослідники за допомогою шприца.

В ході нового дослідження вчені заражали мишей нешкідливим різновидом вірусу Semliki Forest (SFV). Коли штам був введений в організм гризунів, жодна миша не зазнала сильного нездужання, і всі тварини залишилися цілі і неушкоджені. Але коли вірус переніс комар, інфекція дуже швидко поширилася в організмі гризунів. В результаті чотири з одинадцяти мишей померли від важкої інфекції.

Раніше висловлювалася ідея, що з'єднання в слині комара пригнічують роботу імунної системи. Але тепер дослідники побачили, що це не так. Замість цього, слина викликає запалення на місці укусу, яке не що інше, як сигнал, що попереджає про те, що захисні сили організму порушені. Особливі клітини, відомі як нейтрофіли, які діють як перші заходи організму, поспішають до місця укусу. Це, в свою чергу, активізує макрофагів, які пожирають мікробів і інших агентів, які не належать самому організму.

Вчені виявили, що в ході цього процесу макрофаги самі заражаються вірусом і починають поширювати хворобу далі. Іншими словами, вірус фактично використовує макрофаги для реплікації і швидкого поширення в організмі.

Доктор Маккіммі сподівається, що застосування протизапальних засобів, які також заспокоюють іменну реакцію після укусу, наприклад, може зробити серйозні вірусні інфекції, поширювані комарами менш небезпечними.

При цьому дослідники попереджають, що придушення роботи імунітету може мати і недоліки: «Завжди є ризик розвитку прихованої вторинної інфекції, яка тепер буде мати можливість розвиватися безконтрольно в тілі пацієнта», - каже мікробіолог Девід Шнейдер (David Schneider) зі Стенфордського університету в Пало Альто (США). Так що все-таки кращий спосіб не бути зараженим - не бути укушеним, кажуть вчені.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com