Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Знайдений ген, що впливає на соціальну поведінку людини

Група дослідників на чолі з психологом Брайаном Хаасом (Brian W. Haas) з Університету штату Джорджія (США) виявила, що рецесія гена під назвою ЗХТ може вплинути на соціальну поведінку людини. Зокрема, на здатність встановлювати контакт, а також розпізнавати емоційний стан інших людей. Результати дослідження опубліковані в журналі PNAS, їх переказує прес-реліз університету.

Вчені вивчали, як природний процес метилування, що послабляє експресію окремих генів, впливає на ген OXТ. Відомо, що цей ген відповідає за вироблення гормону окситоцину, який пов'язаний з широким спектром соціальної поведінки у людини та інших ссавців.

Брайан Хаас і його колеги зібрали зразки слини у більш ніж 120 добровольців для проведення генетичних тестів, які показують ступінь метелірування гена OXT у конкретного індивіда. Далі всі учасники пройшли через серію експериментів, в ході яких учені оцінювали їх соціальні навички, а також особливості структури і функціонування їх мозку.

Вчені виявили, що особи, у яких відзначається високий ступінь метелірування гена ОХТ, зазнають труднощів з розпізнаванням емоційного стану інших людей, і вони, як правило, відчувають труднощі у взаєминах з близькими.

У першому тесті учасникам були запропоновані короткі відеокліпи, на яких зняті обличчя незнайомих людей, які починаючи з нейтрального вираженні поступово трансформуються, висловлюючи будь-яку конкретну емоцію. При цьому випробовуваних попросили натиснути на кнопку на клавіатурі, як тільки вони будуть впевнені, що вони знають, який з видів емоцій їм показують.

Учасники з високим ступенем метилювання гена OXT були менш точні у визначенні емоційних станів людей, яких вони бачили на картинах. Автори дослідження відзначають, що такі симптоми часто спостерігаються у людей з аутизмом.

Дослідники також використовували функціональну магнітно-резонансну томографію (фМРТ) - технологію, яка вимірює активність мозку шляхом реєстрації змін до окислення кровотоку - щоб візуалізувати області мозку людей, які виконують різні завдання. Вони виявили, що особи з малоактивним геном OXT демонструють слабку нейронну активність в областях мозку, пов'язаних з обробкою «соціальних» сигналів. Крім того, у них відзначається порівняно невелика кількість сірої речовини в області мозку, що називається «веретеноподібна звивина» і відповідає за обробку виразів облич і соціальне пізнання.

«Всі наші тести показують, що ген OXT грає важливу роль в соціальній поведінці людини», - сказав доктор Хаас. Він і його співавтори обмовили, що результати цієї роботи мають попередній характер і що багато ще потрібно зробити, щоб чіткіше визначити роль окситоцину і генів, які контролюють його вироблення. Разом з тим вони сподіваються, це дослідження може якось привести до нових, більш досконалих методів лікування різних соціальних розладів.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com