Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Вчені випадково створили «живучі» акумулятори і не розуміють, як вони працюють

Дослідники з Каліфорнійського університету в Ірвайні випадково створили акумулятори, які витримують велику кількість циклів заряду-розряду без істотної втрати ємності. Про це повідомляє N+1 з посиланням на Popular Science.

Вчені в літієвому акумуляторі замість літію використовували золоту нанодротину. Метою експерименту було створення твердотільної батареї, проте в ході експерименту акумулятор витримав близько 200 тис. циклів заряду-розряду, втративши при цьому лише 5% своєї початкової ємності.

У звичайній літієвої батареї в якості електроліту використовується рідина. При короткому замиканні або інтенсивному навантаженні на батарею рідина здатна до швидкого википання з утворенням пожежонебезпечних газів. Наприклад, при короткому замиканні літій-іонні акумулятори починають виділяти водень, який може утворювати з повітрям вибухонебезпечну суміш.

На думку дослідників, використання електролітичного гелю з зануреними в нього золотими нанопроводами дозволить створити безпечні твердотільні акумулятори.

У новій розробці нанодроти покриті тонким шаром оксиду марганцю. При цьому сам електролітичний гель в акумуляторі грає роль додаткового захисту.

У ході експериментів нанодроти, виступаючі в ролі заряду акумулятора, заряджалися і вже розрядилися як в електролітичному гелі, так і без нього. Без гелю вже після 4 тис. циклів корозія була значною. У проводів в гелі вона практично відсутня після 100 тис. циклів.

За словами керівника проекту Реджинальда Пеннера, механізм роботи нового акумулятора дослідники поки не розуміють. Так само поки не ясно, чи можна буде використовувати нові акумулятори в споживчій електроніці. Хоча в них і використовується невелика кількість золота, вартість таких елементів живлення може виявитися занадто високою.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com