Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Чи правда, що трієчники успішніше відмінників?

10 причин, чому не обов'язково вчитися на п'ятірки.

Наприкінці минулого року один з користувачів порталу The Question опублікував цікаве і провокаційне питання «Ким зараз працює головний двієчник вашого класу в школі?» Посипалися відповіді, які в черговий раз розвінчали міф взаємозв'язку оціночної системи з майбутнім учнів.

На сайті журналу Observer психолог Бенджамін Харді опублікував статтю про те, чому трієчникам живеться після закінчення навчання краще, ніж відмінникам і хорошистам. Згідно з нею, в кінці XVIII століття система середньої освіти була влаштована таким чином, щоб виховувати учнів в традиціях беззаперечного послуху. Пов'язано це з тим, що на тлі розвитку індустріального століття великі корпорації потребували покірливих фабричних робітників, які не стануть зайвий раз задаватися питаннями.

Це і спричинило за собою створення єдиної стандартизованої системи навчання і перевірки знань у вигляді тестів та іспитів. Академічна система перетворилася на фабрику стандартизації студентів, «виготовлених» у відповідності з бажаним шаблоном. Якщо студент не витримує іспит, у нього є можливість пройти по цьому ж шляху ще раз і тільки через рік.

І незважаючи на те, що з тих кошлатих пір наш світ істотно змінився, структура освітньої системи все ще не переглянута.

«Інтернет змінив світ. Якщо ви хочете навчитися чогось, вам більше не потрібна енциклопедія» — пише Харді. Тут хочеться його перебити і додати — вам необов'язково платити шалені гроші за сумнівні майстер-класи або за навчання в надійному вузі. Тонни інформації на будь-який смак, навчальних відео і статей тепер доступні цілодобово — навіть з дому виходити не треба. Було б бажання вчитися. І що най чудовіше — способи пізнання в інтернеті не стандартизовані, ви можете знайти і освоїти будь-який матеріал найбільш ефективним для вас і швидким способом.

За чиїмось анонімним підрахунками, до 2020 року більше одного мільярда людей будуть працювати з дому

Що стосується працевлаштування, в майбутньому все більше людей будуть працювати на кілька компаній в якості фахівців і консультантів замість того, щоб служити універсальним солдатом в інтересах однієї контори. За Харді, нова економіка підтримує і стимулює таке положення справ.

Харді пропонує розглянути десять причин, які допоможуть розібратися в тому, чому ж саме трієчники в більшості своїй кращі своїх старанних однокласників і однокурсників. Трієчників (C students — в американській освітній системі відмітки складаються з перших п'яти букв алфавіту, де A вважається за п'ятірку, а E, відповідно, рівнозначна одиниці) Харді сходу розшифровує як Creative Students, тобто особистостей суто творчих. І орієнтується не на їх успішність, а на їх підхід до навчального процесу.

1. Трієчники задаються питаннями про придатність існуючої освітньої системи

Вони не ликом шиті і не купилися на закони системи освіти та її фабричний підхід. Вони в змозі оцінити переваги цієї системи, але не поклоняються їй, і бачать численні її недоліки. А ще вони розуміють, що знання більше не заточені в стінах освітніх закладів, і процес навчання може будуватися по-різному.

Трієчники не бояться кидати виклик існуючому порядку речей. І навіть якщо це обіцяє їм деякі незручності, набагато більшої шкоди може принести рух за течією в очевидно неправильному напрямку.

2. Трієчники не є послідовниками покори

Вони думають за себе і не блукають за парканом обмежень і догматів, не задаючись питаннями про те, чому взагалі ці обмеження існують. Замість того щоб жити чужим розумом, трієчники вибудовують власну систему координат і пріоритетів.

3. Трієчники не намагаються догодити своїм наставникам

Вони не витрачають свою енергію, намагаючись вразити своїх викладачів. Вони поважають і люблять своїх вчителів, але не обожнюють їх. І не розцінюють вчителів як варту біля воріт майбутнього успіху. Трієчники розуміють, що в сучасному світі результат їх роботи говорить сам за себе — в кінці кінців, є інтернет, в якому ці результати можуть бути доступні для огляду всім бажаючим.

4. Їм є про що подумати, крім оцінок

Тут Харді стверджує: якщо людина одержима своїми оцінками, вона, як правило, не особливо замислюється про своє майбутнє. У той час як трієчники найчастіше набагато уважніше підходять до стратегії розподілу часу. Поки однокласники кидають всі свої зусилля у гонці за успішністю, трієчники переслідують свої мрії і не чекають закінчення школи, щоб почати жити.

5. У трієчників своє визначення успіху

Відмінники і хорошисти шукають захищеності в гарних оцінках. Тоді як трієчники знають, що почуття впевненості досягається шляхом проб і помилок. Вони знають себе і не особливо помиляються на свій рахунок. І ніякий зовнішній стандарт успіху не зрівняється з їх усвідомленістю і здатністю прийняти свої можливості.

6. Трієчники знають, як використовувати можливості інших людей

Поки відмінник намагається все робити самостійно, трієчник збирає навколо себе армію здібних людей, які при нагоді зможуть компенсувати його слабкості. Він як Генрі Форд — не боїться визнати, що є речі, яких він не знає. Одного разу Форда дорікнули в тому, що він неосвічений. У відповідь на послідовність образливих питань він вказав пальцем на опонента і сказав:

«Давайте я вам нагадаю, що на моєму робочому столі є цілий ряд кнопок. Натискаючи на саму праву кнопку, я можу закликати на допомогу людей, які можуть відповісти на будь-яке питання, що стосується мого бізнесу, якому я віддаю більшу частину своїх зусиль. Не будьте ласкаві чи ви сказати мені, з якої причини я повинен захаращувати свій розум загальними відомостями лише для того, щоб мати можливість відповісти на ваші питання, коли навколо мене зосереджені люди, здатні надати відповідь на будь-яке питання, яке я задам?»

7. Трієчники сприймають ті форми навчання, які спрямовані на їх індивідуальні можливості

Трієчники люблять вчитися. Просто вони вважають за краще самі вибирати напрямок свого навчання — вони не хочуть, щоб їм хтось розповідав, як треба думати. Вони воліють досліджувати і вивчати те, до чого у них є природна схильність. Вони не намагаються подолати нездоланне і болісно взяти знання, замість цього вони віддаються своїм пристрастям.

8. Трієчники — не перфекціоністи

«Якщо вам не соромно за першу версію вашого продукту, ви запустилися занадто пізно» — Рейд Хоффман. Справа, доведена до кінця, краще нескінченного вдосконалення. Трієчники це розуміють і спокійно живуть з цим. Їх дії спрямовані на результат. Вони знають, що перфекціонізм призводить до марної трати часу. Вони воліють ризикувати і вчитися на своїх помилках. Це причина, по якій більшість успішних підприємців не встигали в школі, а то й зовсім були виключені. Але невдача — теж прекрасний учитель.

9. Трієчники не витрачають енергію безглуздо

У своїй книзі «Досконале тіло за чотири години» (The 4-Hour Body) письменник Тім Ферріс вчить нас того, що він називає «мінімальна ефективна доза» або просто МЕД — найменша доза, здатна привести до бажаного результату. Решта — марна трата часу, здоров'я і т. п. Наприклад, МЕД для кипіння води — 100 градусів за Цельсієм при стандартному атмосферному тиску. Більш високі температури не зроблять воду більш кип'яченою. Якщо вам вистачає 15 хвилин на сонці, щоб запустити вироблення меланіну, — ці 15 хвилин і є ваша МЕД для отримання засмаги. Більше 15 хвилин — це вже надлишок, який призведе до згорання.

Трієчники це всі розуміють. Їх мета — навчання. Цінність енергії, що витрачається на те, щоб дістатися від п'ятірки з мінусом до повноцінної п'ятірки — незрівнянно більша, ніж цінність обсягу отриманих в цьому процесі знань. Трієчники ніколи не витрачають більше енергії, ніж їм потрібно на те, щоб осягнути ті чи інші речі. Вони ефективні і раціональні.

10. Трієчники — мрійники

Поки відмінники уважно слухають, що буде в наступному тесті або іспиті, затримуючи подих, трієчники витріщаються в вікно на хмари і красиві пейзажі. Вони вже отримали свій МЕД від уроку. Отже, вони звільняють кілька годин кожен день на те, щоб помріяти про кращій світ. Вони думають про великі звершення, які будуть в їхньому житті, будують плани і вирішують свої насущні проблеми.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com