Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Сучасне різьблення по дереву

Різьба по дереву - це вид декоративно-прикладного мистецтва, з одного боку, і старовинний народний промисел - з іншого; поряд з випилюванням і токарною справою різьблення є одним з видів художньої обробки дерева.

В даний час існує безліч «підвальних» майстерень. Одні займаються різьбленням для себе, як хобі, інші - як додаткового прибутку. Сьогоднішнє різьблене виробництво - це не одна-дві людини з примітивним набором інструментів; сучасні підприємства rezbapro.ru можуть мати величезну кількість цехів. Життя виробу зароджується в відділі 3D-моделювання. Тут проводиться виготовлення 3D-моделі майбутнього різьблення за допомогою комп'ютерних програм. У разі необхідності зробити копію або доопрацювання існуючого об'єкта можна зробити його 3D-сканування. На підставі отриманих 3D-малюнків створюється програма обробки заготовки на верстаті з ЧПУ. В цей час в столярному цеху на підставі малюнків виробляють заготовки. На них згодом буде «завдано» малюнок. На цьому етапі потрібно чітко врахувати «поведінку» деревини. Продукція з деревини однієї породи може відрізнятися за якістю. Це не залежить від інструменту, який використовується або ступеня просушування деревини. Справа в тому, що кожна дошка унікальна за своєю щільності, напрямку волокон, свилеватості і т.д. Різні породи деревини по-різному піддаються різанню.

Сучасні деревообробні підприємства пропонують різьблення трьох класів. Економ-клас включає в себе тільки фрезерну обробку. При цьому допускається наявність дрібних відколів і ворсу. Кількість ворсу безпосередньо залежить від породи дерева і типу виробу. Більш щільні матеріали мають менше ворсу (ефект відновлюваності волокон). Престиж-клас включає в себе фрезерну обробку, ручне шліфування і усунення сколів. Ексклюзивний клас включає фрезерну обробку, ручне шліфування, ручну детальну дорізку і опрацювання піднутреній.

За бажанням замовника виготовляють деталі проміжних категорій. Це необхідно для отримання оптимального поєднання ціна-якість

Які рекомендації можна дати по вибору якості продукції? Якщо замовнику потрібна невелика кількість виробів, то краще придбати вироби ексклюзивного класу. Незважаючи на те що різниця у вартості між категоріями велика, економія при штучному замовленні буде несуттєвою. Якщо виробів потрібно багато, то якістю часто можна «знехтувати». У випадках, коли мова йде про внутрішній дизайн приміщення, існує безліч способів «приховати» дрібні огріхи (наприклад, затемнене місце). Плоскі, нескладні елементи, такі як розетки, накладки, різьблений погонаж, гідно виглядають і в престиж-класі. Економ-клас зазвичай рекомендують компаніям, у яких є в штаті шліфувальники і різьбярі по дереву. Доведення малюнка своїми силами часто виявляється дешевше. Виробникам, які виготовляють зістарені меблі і інтер'єри, також рекомендується економ-клас.

Залежно від замовлення малюнки, заготівля і програма потрапляють в відповідний цех. У цеху фрезерної обробки проводиться виготовлення чорнового варіанту вироби на верстатах з ЧПУ. У разі замовлення економ-класу під час обробки знижується величина припусків за один прохід і швидкості подачі. Замовлення преміум-і ексклюзивного класів обробляються при великих швидкостях подачі і величинах знімання, так як після малюнок створюється з урахуванням припусків на доопрацювання.

Найчастіше виріб простіше виготовити шматками. Тому в подальшому з'являється необхідність в склеюванні фрагментів. Цим займаються в окремому цеху. Також існують окремі цехи для виготовлення скульптур.

Розміри стола фрезерного верстата можуть бути самими різними, від 250 мм до декількох метрів. Наявність у верстата поворотної головки дозволяє робити не тільки плоскі зображення.

Кінцевим етапом створення різьблення є її доопрацювання. Для цього, як і за старих часів, використовується ручна праця. Після цього виріб упаковується і доставляється замовнику. На кожному етапі виробництва існує своя система контролю якості. Завдяки цьому підприємства можуть гарантувати високу якість продукції, що випускається.

Окремо варто поговорити про різьблені вироби з дерева і комплектуючих для меблів. Дерев'яна фурнітура та різьблені меблеві деталі користуються широким попитом на ринку. Це пояснюється широким вибором якісної продукції різних цінових категорій. У ряді міст різьблені статуетки стали символом.

Виробництво дерев'яної фурнітури та меблевих комплектуючих здійснюється методом 2D- і 3D-фрезерування. При виготовленні використовуються різні породи дерева і МДФ.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com