Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ДЕ ЩЕ ПОТРУСИТИ?

У Верховній Раді зареєстровано два законопроекти, якими пропонується ввести збори до Пенсійного фонду з операцій з продажу готівкової іноземної валюти як з фізичних, так і з юридичних осіб.

Про це йдеться на сайті парламенту.

Згідно із законопроектом № 11470, ініціатором якого є нардеп Валерій Шаманов, пропонується  ввести 10% збір до Пенсійного фонду України з суми операцій з продажу готівкової іноземної валюти фізичними особами.

Як зазначається у пояснювальній записці, законопроект має на меті збільшити надходження до Пенсійного фонду, зменшити доларизацію економіки та створити правові передумови для збільшення довіри населення країни до національної валюти України.

“З цією метою передбачено встановити, що фізичні особи при здійсненні операцій з продажу іноземної валюти за готівкову гривню мають сплачувати збір до Пенсійного фонду у розмірі 10% від суми операції», — йдеться у документі.

Як зазначається у документі, звільнення від сплати збору буде відбуватися лише у випадку, коли належні громадянину суми в іноземній валюті будуть продані ним за готівкову гривню безпосередньо у момент отримання.

“Банки, фінансові установи та національний оператор поштового зв’язку, які отримали від Нацбанку генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій та мають право здійснювати валютно-обмінні операції, зобов’язані будуть здійснювати контроль за сплатою пенсійного збору від операцій фізичних осіб з продажу іноземної валюти за готівкову гривню, що проводяться через ці установи», — говориться у законопроекті.

Згідно з законопроектом №1470-1, автором якого є народний депутат Андрій Павловський, пропонується ввести 15% збір до Пенсійного фонду з суми операцій з продажу готівкової іноземної валюти юридичними особами.

“З метою обмеження валютних махінацій юридичних осіб, що становлять загрозу стабільності пенсійної системи та курсу національної валюти, передбачається відрахування юридичними особами до Пенсійного фонду при здійсненні операцій з продажу іноземної валюти за готівкову гривню збору у розмірі 15 відсотків від суми операції», — йдеться у документі.

Нагадаємо, законопроект про введення 15% збору був зареєстрований у Верховній раді 19 листопада.

Однак 20 листопада ВР відклала його розгляд на невизначений термін, оскільки його автор народний депутат Віталій Хомутинник відкликав законопроект.

***

Введення збору при валютообмінних операціях може призвести до виникнення чорного ринку валюти. Про це заявив керуючий директор по Росії та країнах СНД агентства Thomson Reuters Олексій Новіков в інтерв’ю виданню «Коммерсант-Україна».

“Проблеми України відомі, питання в тому, за яких умов країна вийде з цього стану, тому що таку ситуацію з рівнем доларизації нормальною вважати не можна. Зрозуміло, всі ці заходи тимчасові — така політика повинна колись завершитися», — сказав він.

За його словами, такі заходи приводять до виникнення чорного ринку валюти.

Незважаючи на всілякі обмеження і судові заходи, уряди країн, що розвиваються, коли вводили податки, були змушені з ним миритися.

А потім, коли ситуація налагоджувалася, ці жорсткі заходи скасовувалися, оскільки збереження такої політики протягом тривалого часу неефективне.

“Аналогом може слугувати ситуація в Європі, де активно обговорюється питання введення податку на трансакції цінних паперів. Це близька за духом філософія — почати стягувати податок на операції з якимись інструментами. Приблизно десять країн ЄС збираються ввести такий податок», — сказав Новіков.

За його словами, в цьому є серйозне протиріччя, так як Великобританія та країни Північної Європи виступають проти цієї норми, а низка країн, у тому числі Франція, Німеччина та Італія, — в її підтримку.

Новіков зазначив, що в рамках ЄС це може призвести до того, що гроші будуть перетікати з країн, де цей податок буде введений, у великі фінансові центри, де його не буде.

У довгостроковій перспективі перехід до плаваючого курсу добре відіб’ється на економіці, впевнений експерт, оскільки це дозволяє інвесторам чітко розуміти, скільки що-небудь буде коштувати найближчим часом, і планувати продаж або інвестиції.

Проте, на думку експерта, такого роду заходи часто призводять до складнощів у банківській системі, якщо окремі банки не вміють хеджувати валютні ризики.

При різкій зміні курсу національної валюти до іноземної валюти боргове навантаження резидентів країни у валюті може різко зрости.

Українська правда

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com