Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Рано тішитися

Один з лідерів руху ХАМАС в Лівані Усама Хамдан, що відповідає за зовнішні зв’язки організації, заявив, що голосування на Генеральній асамблеї ООН в Нью-Йорку 29 листопада, яке, по суті, означало визнання державності Палестини, є усього лише «політичним кроком, а не перемогою або значущим досягненням».

За словами Хамдана, Організація визволення Палестини раніше також добилася офіційного представництва в ООН, але заплатила за це величезну політичну ціну. «ОВП відмовилася від своїх претензій на землі у рамках 1948 року. Тому реальне досягнення полягає в звільненні земель, поверненні біженців і забезпеченні стабільності на землі. Ось такі досягнення люди шанують і цінують», — підкреслив представник ХАМАСу.

Голосування в ООН с приводу підвищення представницького статусу Палестинської автономії в цій міжнародній організації можна було б вважати політичним досягненням лише у тому випадку, якщо б це було «частиною масштабної стратегії по звільненню Палестини, в основі якої лежить опір», — заявив лідер ХАМАСу.

При цьому Усама Хамдан підкреслив, що керівництво ХАМАСу вітає цей крок влади ПА на шляху до державності, оскільки рішення Генассамблеи ООН продемонструвало «готовність міжнародного співтовариства виправити те, що воно накоїло в Палестині».

В той же час сам рух ХАМАС, за словами його представника, прихильний до ідей збройної боротьби з Ізраїлем, метою якої є «звільнення Палестини від річки Іордан до Середземного моря».

Нагадаємо, в листопаді Генассамблея ООН проголосувала за надання Палестині статусу держави-спостерігача 138 з 193 голосів. Досі Палестина була представлена у всесвітній організації як суб’єкт-спостерігач. Підвищення її статусу дозволить палестинцям звертатися до Міжнародного карного суду в Гаазі, щоб висувати звинувачення проти Ізраїлю.

Надання Палестині статусу держави-спостерігача підтримали 138 держав. 41 держава утрималися від голосування, а 9 держав проголосували проти.

21 листопада між Ізраїлем і ХАМАС було укладено перемир’я, згідно з яким Ізраїль і представники ХАМАСу повинні припинити будь-які військові дії на території сектора Газа. Перемир’я набуло чинності.

Ізраїльська операція «Хмарний стовп» почалася 14 листопада у відповідь на ракетний обстріл з боку сектора Газа. За тиждень масштабної операції ізраїльської армії в секторі Газа загинули 178 осіб, у тому числі 42 дитини і 11 жінок, постраждали більше 1200 палестинців. З боку Ізраїлю загинули чотири мирні жителі і два військовослужбовців ЦАХАЛу, 240 чоловік отримали поранення.

 

***

Дипломатичним скандалом загрожують обернутися плани Ізраїлю побудувати 3 тис. квартир і котеджів для єврейських поселенців в так званій зоні Е-1 — частині палестинської території між Східним Єрусалимом і Західним берегом річки Іордану.

Ці плани ізраїльська влада озвучила наступного дня після надання Палестині Організацією Об’єднаних Націй статусу держави-спостерігача. ООН першої ж їх і розкритикувала.

«Будівництво поселень незаконно з точки зору міжнародного права, і якщо так званий пакет Е-1 буде побудований, це завдасть майже фатального удару по шансах врегулювання конфлікту, що залишаються, за рахунок створення двох держав», — заявив глава організації Пан Гі Мун.

Незабаром послідувала і реакція Євросоюзу, багато в чому під тиском якого, Ізраїль кілька років тому відмовився від планів забудови зони E-1. Так, глава зовнішньополітичного відом­ства ЄС Кетрін Ештон заявила, що бачить в перегляді планів готовність Ізраїлю зірвати процес будівництва незалежної палестинської держави.

Російський МЗС  заявив, що «реалізація заявлених нових масштабних планів поселенської активності дуже негативно вплине на зусилля із відновлення прямих переговорів, націлених на вирі­шення палестино-ізраільского конфлікту».

Далі за усіх пішла влада Великобританії та Франції. МЗС цих країн викликали до себе аккредитованих в Лондоні і Парижі ізраїльських послів з вимогою пояснень. Паралельно британське зовнішньополітичне відомство виступило з різкими заявами на адресу Ізраїлю.

— Ми закликаємо уряд Ізраїлю переглянути свої плани. Ми попередили уряд Ізраїлю, що втілення їх рішення в життя викличе сильну реакцію у відповідь, — говориться, зокрема, в повідомленні Форін офісу.

Посол Палестини в Росії Фаєд Мустаф заявив: «Будівництво нових поселень — це пряме втручання в наші справи. І я сподіваюся, наші друзі в Європі зможуть зробити тиск на Ізраїль і змусити його відмовитися від цих планів. Я знаю, в Європі дуже не задоволені таким рішенням Ізраїлю».

Крім того, посол розраховує на допомогу міжнародного співтовариства і в отриманні $100 млн з бюджету Ізраїлю, які призначалися для Палестини, але, рішенням міністерства фінансів, так і не були виділені. У офіційному роз’ясненні міністерства говориться, що ці гроші підуть в рахунок погашення боргів Палестини за постачання електроенергії, що досягли цього року $200 млн.

— Ізраїль не має права так поступати. Це наші гроші — податки, зібрані саме для Палестини. І їх відбирання — це дуже серйозний удар для нас. Абсолютно незаконне рішення, яке пояснюється тільки реакцією Ізраїлю на нашу перемогу в ООН, — заявив  Фаєд Мустафа.

Проте пріоритетним, за словами посла, все ж залишається питання будівництва єврейських поселень, які, якщо Ізраїль все ж доведе почате до кінця, повністю відріжуть один від одного палестинські Східний Єрусалим і Західний берег річки Іордан.

Експерти вважають, що заяви Ізраїлю про готовність почати забудову палестинських територій, зовсім не означає, що нові єврейські поселення там з’являться.

Адже Ізраїль, йдучи на загострення відносин з Палестиною, хоче добитися від уряду Махмуда Аббаса і його європейських партнерів більшої зговірливості. В першу чергу, йдеться про активну участь палестинської влади в нейтралізації відверто ворожих Ізраїлю угрупувань, таких як ХАМАС і «Ісламський джихад». Крім того, з урахуванням нестабільної обстановки в усьому близькосхідному регіоні, Ізраїль може розраховувати і на міжнародні гарантії своєї безпеки в обмін на відмову від будівництва поселень і відновлення грошової допомоги палестинцям. У світлі січневих виборів в кнесет, такі рішення влади можуть зіграти їм на руку. Держава підкреслено заявляє: Ізраїль — це фортеця в оточенні ворогів, нам треба триматися разом і бути сильними. І такий заклик вже діє не лише на націоналістично налагоджений електорат.

Передбачити подальший розвиток подій доки неможливо. Так, на хвилі політичної кризи в Єгипті до влади в Каїрі може прийти радикальний ісламізм, що заперечує право Ізраїлю на існування, що, у свою чергу, може привести до радикалізації і Палестинської автономії.

***

В України немає проблем з визнанням Палестини. Про це в ході брифінгу заявив прес-секретар Міністерства закордонних справ Олександр Дикусаров.

Дикусаров нагадав, що 29 листопада в Генеральній Асамблеї ООН була схвалена резолюція з підвищення  статуса Палестини до держави-спостерігача, який не є членом організації.

«Це не було просте рішення для світового співтовариства, навіть ЄС не зміг вийти з єдиною позицією. Країни розділилися на тих, хто голосував «за», «проти» і «утримався». Україна не брала участі в голосуванні», — додав він.

При цьому він підкреслив, що Україна не має проблем з визнанням Палестини.

«З 2001 року в Україні діє посольство Палестини. За ситуації, коли після загострення відносин, Ізраїль і «Хамас» досягли миру, для України головне — створення умов для підписання мирної угоди між ізраїльтянами і палестинцями за результатами їх двосторонніх переговорів», — сказав він.

За його словами інформація про те, що Україна вийшла із залу Генеральної Асамблеї під час голосування, абсолютно неточна.

«Наша делегація під час голосування із залу не виходила.  Є така форма демонстрації  вираження позиції, і вона має ознаки протесту.   Для делегації України вона не була прийнятною. Неучасть в голосуванні не суперечить правилам. І в окремих випадках є адекватною формою вираження позиції країни під час голосування, коли з тих або інших причин вона не може не підтримати проект резолюції, ні голосувати проти нього», — пояснив він.

 За матеріалами: izvestia.ru; rosbalt.ru; golos.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com