Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Все у тумані...

Європейський Союз занепокоєний результатами парламентських виборів в Україні, що відбулися 28 жовтня ц.р. Про це свідчать останні заяви високого представника ЄС у справах зовнішніх відносин і політики безпеки К.Ештон і єврокомісара з розширення та європейської політики сусідства Ш.Фюле. Представники ЄС закликають українську владу і політичні партії максимально пришвидшити оголошення результатів виборів, а усі скарги щодо виборів розглянути швидко і у відповідності з визначеними процедурами.

К.Шетон та Ш.Фюле вважають рівень явки українських виборців свідченням відданості громадян України демократичному розвитку і плюралістичному суспільству. Остаточну оцінку виборам ЄС надасть в залежності від розвитку ситуації у пост-виборчий період, особливо, процесу підрахунку голосів, підбиття підсумків голосування, проведення розслідувань і покарання винних у зловживанні владою під час виборів Посол України в ЄС К.Єлісєєв зазначив, що заяви європейських чиновників щодо парламентських виборів в Україні свідчать про те, що двері ЄС залишаються відкритими. Український дипломат переконаний, що Євросоюз погодиться на підписання Угоди одразу після завершення всіх технічних процедур з її підготовки.

Водночас, європейські ЗМІ, зокрема, в Німеччині, підкреслюють, що якщо європейці прийдуть до негативних висновків щодо виборів в Україні, то в найближчому майбутньому не буде ані Угоди про Асоціацію, ані створення зони вільної торгівлі з ЄС. У будь-якому разі, чинній українській владі доведеться в найближчий період докласти значних зусиль для встановлення законних рішень і висновків щодо порушень на парламентських виборах, а також довести ЄС спрямованість політичного курсу в Україні на розвиток демократії та запровадження європейських цінностей.

 Кажуть, що протилежності притягуються. Але де межа, за якою тяжіння змінюється на відразу? Європа та діюча українська влада такі ж різні, як крейда і сир, практично в усьому.  Європа неухильно дотримується верховенства права. В Україні закон і система правосуддя підпорядковані владі. Європа визнає та поважає громадянські права та гідність людини. Діючий режим в Україні ставиться до усіх, окрім власної свити, з байдужістю або презирством. Європа дотримується демократичних правил гри в усіх сферах суспільно-політичного життя, тоді коли українські можновладці виключно говорять про це, думаючи лише про те, як втриматись при владі. У Європі статок потрібно заробити, а в Україні багатіють за рахунок народу, «відрізаючи» шматки  від державного бюджету. Перелік відмінностей можна продовжувати безкінечно.

 Виникає закономірне питання: навіщо Європа досі придивляється до України, яка, очевидно, їй «не пара»?

Україна планує на наступні десять хвилин, тоді коли Європа дивиться  мінімум на десять років уперед. Тісне спілкування з діючою українською владою не  обов’язково означає, що Європа планує утворити альянс саме з нею.  Справжня мета – це союз з українським народом, європейцями за визначенням, так само як французи, німці та британці.  Як же українцям стати більш «привабливими» та підготувати себе до можливого «союзу»?

Закритий клуб з 27 країн, які разом вже майже 50 років – це міцна родина, яка не буде змінювати власні звички та традиції заради нового члена.

Очевидно, що в умовах, коли українська влада не спроможна та навіть не намагається зрозуміти європейські цінності, саме українські громадяни можуть та повинні збільшити шанси України на щасливе майбутнє. Польща на власному прикладі довела, що подорожування по Європі та безперервне спілкування з європейцями є вкрай важливими. Будь-який прогресивний уряд повинен намагатись показати народу через телебачення та інші засоби масової інформації, що означає бути європейцем.

 Але це не про Україну. Якщо українці дійсно прагнуть стати частиною Європи, вони самостійно за допомогою Інтернету повинні розширити власні знання, а Європа, в свою чергу, повинна докладати набагато більше зусиль, щоб пояснити Україні, чому це важливо.

Європейці перед виборами до парламенту ще мали ілюзію з приводу вірності європейському курсу країни, яку демонстрували опозиціонери. Сьогодні ілюзія зникла.

 Фонд «Спочатку Люди»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com