Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Вижити можна лише в столиці

Відповідно до звіту ООН «State of the World’s Cities 2012/2013», єдиним успішним і придатним до безпечного життя в Україні визнано її столицю – Київ. Дослідження охопило 600 міст в різних країнах, які було оцінено за  критеріями: продуктивності, розвитку інфраструктури, якості життя, соціальної рівності та стану довкілля. Міста отримали індекс процвітання (City Prosperity Index — CPI), де найвищим в Україні виявився Київ з показником в 0,8. Найкращий індекс у Відня – 0,93, найгірший у столиці Ліберії Монровії – 0,31. Російська столиця Москва отримала оцінку – 0,79.

В 46-мільйонній Україні решту міст крім Києва ООН визнала недружніми до літніх людей і людей з особливими потребами. Наприклад, Дніпропетровськ визнано містом, в якому найшвидше зменшується кількість населення. За прогнозами за 35  р. населення цього міста скоротиться на 16,8% — з 1162 тис. жителів у 1990 р. до 967 тис. у 2025 р. Містом-мільйонником Дніпропетровськ перестав бути ще восени 2011 р. Високі темпи скорочення населення фіксуються також в Донецьку, Запоріжжі, Харкові та Одесі. Без розбудови орієнтованої на потреби і комфорт людей інфраструктури Україні буде вкрай складно втримати власних громадян в українських містах, оскільки низький рівень розвитку міст стимулюватиме населення до імміграції в більш розвинені країни.

Перед візитом президента Ніксона в Україну у 1972 році уряд Радянського Союзу спеціально побудував шосе з 6 смуг між аеропортом «Бориспіль» та центром Києва. Таким чином радянська влада прагнула довести американському президенту, що навіть в Україні вони здатні навести лад не гірший, ніж в США. Минуло сорок років, а прагнення діючої влади тішити власне самолюбство залишилось незмінним.  Вони досі вважають, що свіжа фарба,  футуристична розв’язка чи міст справляють неабияке враження на іноземних гостей.  На відміну від 1972 року ми живемо в епоху Інтернету. Перед офіційним візитом до країни дипломатичні особи отримують повну інформацію про ситуацію. Деякі навіть проводять власні дослідження. Тому будь-які спроби замилити очі гостей, приховуючи реалії під яскравою обкладинкою, мають діаметрально протилежний ефект. Проекти капітального будівництва – дуже ефективний шлях розкрадання бюджетних коштів. Чим більший проект, тим більше можна вкрасти, особливо, якщо все добре організувати.  Самолюбство можновладців та корупція призвели до того, що капітальні  витрати української столиці сьогодні в рази перевищують бюджет будь-якого іншого міста України. Не дивно, що українські міста навіть близько не відповідають міжнародним стандартам якості міського життя. Відсутнє належне державне фінансування. Місцеві адміністрації не мають ані бажання, ані можливості суттєво змінити ситуацію.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com