Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

КОНГРЕС НА ЗАХИСТ МОВИ

Як передає УНІАН, в установчих зборах конгресу в суботу взяли участь представники української інтелігенції, письменники, актори.

“Наша місія в тому, щоб іти в народ і підіймати його свідомість», — сказав у виступі на зборах громадський діяч, дисидент, філософ Євген Сверстюк. Він наголосив, що захищати українську мову як національну мову українського народу треба не словом, а ділом.

Учасники конгресу вважають, що діюча влада знищила всі механізми, які захищали українську мову. У зв’язку з цим вони вважають, що під загрозою опинилася не лише мова, а й незалежність і цілісність України.

На переконання учасників конгресу, захистити українську мову можна, виконуючи низку простих правил.

Зокрема, говорити українською мовою у публічних місцях і ніколи не переходити на іншу мову, крім розмов з іноземцями; обрати українську мову в налаштуваннях електронної пошти, у соціальних мережах, у мобільному телефоні, в банкоматах, платіжних терміналах, на сайтах; завжди писати українською мовою паперові документи й електронні повідомлення; шукати українською мовою інформацію в Інтернеті.

Також учасники вирішили спілкуватися державною мовою з владою та різноманітними сервісними службами; купувати книги та пресу українською мовою, дивитися фільми, дубльовані українською, купувати диски з українською музикою відвідувати українські фестивалі; говорити з дітьми українською мовою, вимагати від педагогів у дитсадках та школах спілкування з дітьми й надавання учбового матеріалу українською; робити щось від себе, щоб змінити ситуацію на користь української мови на роботі, вдома чи в колі друзів.

Ці правила закликають поширювати серед якнайбільшої кількості людей.

***

Львівська обласна рада визнала закон про основи державної мовної політики недіючим на території області.

За таку пропозицію проголосували 64 депутати, передає «Інтерфакс-Україна».

Ініціатором пропозиції стала депутат Львівської облради Ірина Фаріон.

Вона запропонувала внести зміни до Програми розвитку української мови та української культури — окремий пункт з формулюванням «визнати нечинним на території області закон про основи державної мовної політики».

«Пропоную визнати нечинним на території Львів­ської області закон Ківалова у зв’язку з його антидержавною сутністю і грубими порушеннями при його прийнятті», — сказала вона.

Як відомо, раніше Львівська міська рада просила Конституційний Суд офіційно роз’яснити окремі положення закону про мовну політику.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com