Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЛОГІЧНЕ СЛІДСТВО

Днями чеський президент Вацлав Клаус на пам’ятній церемонії 70-річчя гітлерівських репресій в Чехії в селі Лежаки заявив, що виселення судетських німців з Чехословаччини по закінченню II Світової війни було «логічним слідством». Президент Клаус, зокрема, сказав: «Вигнання судетских німців після Другої світової війни з нашої батьківщини було логічним наслідком трагічної глави нашої історії. Деякі з того часу хочуть, щоб через загальне примирення ми забули жахи нацистського терору і фанатизму, які випробував наш народ, і щоб ми відчули себе однаково винними, як вони. Проте, ми не можемо забути все ті жахи, які сталися з нами в ті часи». У своїй промові Клаус згадав, що за декілька днів до зазначеної церемонії його колега німецький президент Йоахім Гаук приніс Чехії вибачення за злочинні діяння нацистів в чеських селах Лідіце і Лежаки. Клаус назвав заяву Гаука зразковою.

10 і 24 червня 1942 року німецькі солдати дивізії СС «Принц Євгеній» провели каральну акцію в чеських селах Лідіце і Лежаки. У селі Лідіце усе чоловіче населення старше 16 років (172 людини) було розстріляне. Лідіцькі жінки (172 людини) були відправлені до концентраційного табору Равенсбрюк (з них 60 загинули). З дітей (105 чоловік) були залишені діти віком до одного року і діти, придатні для онімечування. Інші 82 людини  були знищені в таборі смерті біля Хелмно, ще 6 дітей померли. Усі будови села Лідіце були спалені і зрівняні із землею. 24 червня піддалося руйнуванню село Лежаки біля Лідіце. Лежаки представляли з себе селище бідних мулярів і малоземельних селян з восьми будинків навколо млина. Усі чоловіки цього села також були страчені нацистами. Безпосереднім приводом для розправи стало вбивство чеськими патріотами протектора Богемії і Моравії Рейнхарда Гейдріха, здійснене 27 травня 1942 року в Празі. За наказом начальника СС і поліції Праги группенфюрера СС Карла Германа Франка, жителі чеських сіл були звинувачені в приховуванні патріотів, що зробили замах. Судетські німці були вигнані з Чехословаччини після закінчення II Світової війни на підставі т. н. декретів Бенеша. Вигнання судетских німців і позбавлення їх власності залишається невирішеною проблемою сучасних чесько-німецьких стосунків.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com