Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ФІНИ ЙДУТЬ У НАТО?

Вступ Фінляндії в НАТО негативно відіб’ється на взаєминах Москви і Хельсінкі. Про це президент Росії Володимир Путін заявив на прес-конференції після зустрічі з фінським колегою Саулі Нійністе. Негативна реакція Росії на можливий вступ Фінляндії в НАТО буде пов’язана з тим, що поблизу російських кордонів може з’явитися ракетна зброя Північноатлантичного альянсу, пояснив Володимир Путін.

Сьогодні у Москви і Хельсінкі нормальні стосунки. Росія залишається торговельно-економічним партнером номер один для Фінляндії. Втім, для розвитку двосторонніх зв’язків ще багато що належить зробити, відмітив президент Путін. Зокрема, для фіннів може бути зняте обмеження на придбання нерухомості в прикордонних районах на території Росії.

У свою чергу, Фінляндія прагне максимально полегшити для росіян питання отримання віз. Нійністе нагадав, що зараз фінни обмежені законодавством Євросоюзу, тому зовсім відмінити візи для росіян не можуть. Але частковим виходом з ситуації стала видача росіянам багаторазових віз тривалого терміну дії.

Наскільки можуть погіршати російсько-фінські стосунки, якщо країна увійде до НАТО, розповів директор Російського інституту стратегічних досліджень Леонід Решетніков: «Прямо питання про вступ Фінляндії в НАТО зараз не стоїть, хоча у Фінляндії ця ідея шириться, і останнім часом дедалі більше. На погляд нашого інституту, принаймні, цього року питання про це не стоїть. Росії, звичайно, не хотілося б, щоб замкнулася остання ділянка кордону з Європою, де ще не було НАТІвських баз.

Практично усі країни, з якими Росія має кордон, вже в НАТО... У НАТО практично усі східноєвропейські, прибалтійські країни. Залишилося єдине вікно — Фінляндія. Звичайно, нам би цього не хотілося. Але блок НАТО і особливо США, які грають головну роль в альянсі, дуже хотіли б замкнути це вікно і включити Фінляндію до складу військово-політичного блоку.

Ще пару років тому ті сили у Фінляндії, які виступали за її входження в НАТО, займали майже маргінальні позиції. Ці праві і націоналістичні сили зараз зміцніли. Це питання частіше мусують у ЗМІ. Нам здається, що це йде з подачі штаб-квартири НАТО і США. Самі фінни в більшості своїй поки що (це показують опитування, голосування і останні вибори) проти цього рішення. Але, як показують останні вибори, близько 25-30 відсотків фіннів вже схиляються до цієї ідеї.

Для Росії Фінляндія після Другої світової війни завжди була традиційним дружнім партнером. Дуже багато зроблено для цього. В.Путін абсолютно правий, коли сказав, що для Росії це буде украй невигідно з військово-політичної і з економічної точки зору, тому що неминуче будуть обмеження в економічному співробітництві, як це сталося з усіма країнами, що увійшли до НАТО (з Болгарією, Румунією,  Угорщиною, Прибалтійськими країнами).

Все-таки зобов’язання у військово-політичному блоці накладають відбиток на співпрацю з Росією. Фінляндії це теж буде невигідно, тому що ми — дуже великий і дуже вигідний торговельно-економічний партнер для Фінляндії. Ми — сусіди. Загроза така є, але навряд чи варто говорити, що вона буде реалізована найближчими місяцями або навіть роками

Що Росія може запропонувати Фінляндії, щоб вона визначилася зі своєю позицією відносно Москви?

Росія постійно пропонує Фінляндії дуже вигідні економічні проекти. Вона активно в них бере участь, у тому числі в області лісового господарства, виробництва паперу, інших галузей промисловості. РФ активно працює з англійськими електротехнічними фірмами і багато чого пропонує сусідам. Президент Росії тільки що зробив для громадян Фінляндії пропозиції по власності. Ми — дуже вигідний партнер.

У Фінляндії розуміють, що Росія — дуже вигідний партнер, і ці зв’язки можуть бути підірвані або обмежені.  На Фінляндію тисне Захід, особливо США, із штаб-квартири і в Брюсселі. З російського боку є хороші пропозиції і гарантія нейтралітету з Фінляндією. Росія цей нейтралітет після Другої світової війни ніяк не порушувала, кордон у нас мирний, прохідність прикордонних пунктів пропуску зростає.

Нині немає ніяких реальних загроз, про які часто говорить НАТО, наприклад, що потрібно включити ту або іншу країну до альянсу у зв’язку з тим, що Іран погрожує своїми ракетами. Тут не може йтися ні про яку іншу загрозу, окрім як російську, якої по суті немає. Ми добре знаємо, що ми нікому не загрожуємо. Якщо ми бачимо таку активність США, штаб-квартири НАТО і певних правих сил Фінляндії, то йдеться чисто про антиросійську позицію, про рішення антиросійських завдань...»

За матеріалами
Регнум

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com