Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

В Україні уже немає чорноземів...

Сьогодні, коли в державі багато говорять про відродження, а насправді у невидимих масштабах йде руйнація не тільки села, але й головного багатства України — родючого шару чорноземів. І це в час, коли розтринькуються величезні кошти на речі, які не конче нам необхідні.

Тільки гумус акумулює додаткову біологічну енергію Сонця і дає приріст органічної речовини, додаткову вартість — продукти харчування. Те, що селянин везе на продаж і є основою розбудови цивілізації. В державі нічого не робиться аби зупинити виснаження чорноземів. Тих чорноземів, які описані В.Докучаєвим, з наявністю гумусу у товщі 35-75 см, на утворення яких природі знадобилося 3500-7000 років, уже немає. Україні у спадок дісталася тотальна розореність — 32 млн га або 56,7% території. Це вдвічі більше, ніж у країнах Європи — у них 25% і втричі ніж в США і Канаді — 18%. За оцінками доктора с/наук М.Шикули 57,2%, території Луганщини вражені ерозією, а в ряді районів вона сягає 72,6%. В області є 10 тис. подвижних вершин ярів, 51,9% орної землі — на схилах до 1 градуса, а 43,7% — від 2 до 5 градусів. Майже 80% оброблюваної землі в державі — це сьогодні деградовані грунти з втратою 50-85% родючості через дефляцію, засолення, заболочення, захаращення звалищами...Родючість грунтів в Україні знищено на 5 млн. га. У Луганську інститут по захисту грунтів від ерозії давно закрито, немає фінансування на протиерозійні заходи. Бізнесмени, які орендують паї селян, витискають із земель максимум прибутку. Раціональне використання грунтів їх не турбує. Стерню вони випалюють, що є злочином. Вони не дотримуються сівозмін, з року в рік сіють соняшник, ріпак, які дають до 300% прибутку, проте вкрай виснажують землю.

Підтримувати баланс гумусу в грунтах можливо лише внесенням органічних добрив. Земля занепадає, якщо занепадає тваринництво. Мінеральні добрива допомагають лише, якщо є достатньо органіки, в іншому разі мінеральні добрива руйнують структуру грунтів, адже гумус — це живе тіло, заповнене бактеріями, мікроорганізмами, дощовими черв’яками, тобто складний біоценоз. Як держава сприяє збільшенню тваринництва — продуцента органіки? Ніяк. На Луганщині з 850000 тис. лишилося 28 тис. голів ВРХ. Замість підтримки тваринництва в державі, мудреці додумалися крім податкової напустити на фермерів ще й екологічну службу: потрібно збирати дозвільні документи на відкриття ферм, а за гній накладають штрафи, бо... виділяється аміак, який забруднює атмосферу! А скільки аміаку виділяють сміттєзвалища нікого не цікавить. Немає селянину підтримки і в збути продукції тваринництва.. На ринку молока — змова власників молокозаводів, які занижують закупівельні ціни на молоко.

Потрібно негайно змінити пріоритети: реально допомогти не латифундистам, а середньому та малому бізнесу, кооперативам, сільським громадам, зняти всілякі заборони, через земельний банк надавати кредити не більше ніж під 3%, створити систему зберігання та збуту сільгосп продукції для реальних виробників, своєчасно і в повному обсязі розраховуватися з селянами, забезпечити їх необхідними консультаціями фахівців та науковою підтримкою. На село видатки держави мають складати 60%, а на державне управління і промисловість — 40%. Тоді ще можна зберегти основне наше багатство — землю.

Віктор ЯКИМЕЦЬ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com