Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПОЧАЛИ ВИДАВАТИ ГРОШІ

З 1 червня 2012 громадяни Україні почав виплату компенсацій від знецінених грошових заощаджень, вкладених до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР, що діяли на території України.

У перший день люди отримали гроші без черг і затримок.

Повернення депозитів часів СРСР почала ще Юлія Тимошенко будучи прем’єр-міністром в 2008 році. Напередодні виборів вона пообіцяла повернути вклади на суму 20 млрд грн., проте було виплачено лише 6 млрд. Програма була зупинена через брак коштів. Тоді Ощадбанк на декілька місяців загруз в чергах. Літні вкладникинепритоміли, штовхалися з міліціонерами. Через три роки уже президент Віктор Янукович знову почав виплати радянських вкладів, і знову по тисячі гривень.

У 2012 році гроші отримають ті, хто не встиг їх отримати в 2008 році. До грудня Ощадбанк планує видати гроші 6 мільйонам вкладників. В перший день їх вже отримали більше 80 тисяч осіб. Причому виплати в основному проходять без черг — для отримання вкладів потрібно було заздалегідь реєструватися. Гроші платять з розрахунку 1 карбованець до 1,05 гривен, тобто на тисячу радянських карбованців виходить всього 1050 грн.

Для економії грошей і щоб уникнути черг, отримувачів поділили на вікові групи. Першими отримують вклади 80-річні, потім молодші.

Інша новація стосується способу отримання грошей. Для видачі грошей уряд вирішив використати платіжну систему, створену Нацбанком, — Національну систему масових електронних платежів (НСМЕП). Вона використовується в Україні ще з 1997 року. Після проекту по виплатах знецінених вкладів, кількість карт НСМЕП відразу ж виросте на 6 млн штук і загальне їх число досягне 9 млн штук. Відповідно більш ніж в два рази виросте і доля карт НСМЕП на ринку.

Карти видають безкоштовно, але їх дія обмежена. Без комісії гроші можна зняти через 4,7 тисячі платіжних терміналів Ощадбанку.

Карти НСМЕП оснащені не магнітною смугою, як більшість існуючих карт, а чіпом. З точки зору безпеки це досконаліший метод захисту грошей, але далеко не кожен банкомат, здатний зчитувати інформацію з такої карти.

Голова правління Ощадбанку Сергій Подрєзов пояснив, що карти будуть дійсні упродовж трьох років, тому їх можна буде використовувати для нарахування наступних виплат в майбутньому. Також в держбанку запевняють, що за допомогою цих карт можна буде розплачуватися в певних торговельних мережах і аптеках, і отримувати на них знижки.

Ощадбанк також потурбувався про те, щоб вкладники могли залишати свої гроші на рахунках установи. Банк пропонує підвищену процентну ставку для таких депозитів — 17% річних, тоді як максимум для рядових клієнтів зараз складає 15,5%. 

Якщо в процесі повернення знецінених вкладів частина коштів залишиться на рахунках держбанку, це буде вигідно як громадянам, так і уряду.  Багато людей уже довірили свої кошти Ощадбанку, тому з часом отримають процентну добавку до грошей, які залишили на банківських рахунках.

Розраховувати ж на повне відшкодування усіх вкладів Ощадбанку СРСР, які складають більше 124 млрд грн. поки що не реально.

До речі, прем’єр-міністр України М.Азаров закликав карати за видачу вкладів Ощадбанку СРСР безготівковим розрахунком.

«Обов’язково потрібно дати телеграму про неприпустимість ... потрібно приймати жорсткі заходи аж до звільнення таких недбайливих працівників. Ніхто не має права порушувати постанову уряду», — заявив Азаров, коментуючи інформацію про те, що в деяких регіональних відділеннях Ощадбанку людям не залишають права вибору і кажуть, що гроші можна отримати тільки на банківську картку.

 За матеріалами LB.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com