Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ОСТРІВ БРУДУ В ОКЕАНІ Є

Кількість пластика, що плаває в північно-східній частині Тихого океану, збільшилася за останніх 40 років в 100 разів. Наслідки цього процесу можуть впливати на еволюцію морських організмів. Вчені з Інституту океанографії Скриппса провели детальні дослідження великих районів океану біля берегів Каліфорнії.

Вони порівнювали свої спостереження з наявними історичними даними по цьому району. «Ми не чекали знайти усе це сміття, — говорить учасник групи Міріам Голдстин. — йдеться про явну тенденцію, про значне збільшення об’єму плаваючих залишків». Усе, що потрапляє в океан, або розкладається, або занурюється на його дно, або перемелюється під впливом хвиль і сонячної радіації в дрібні фрагменти розміром 2-3 см або ще менше.

Раніше океанологів найбільше турбувала небезпека того, що такі дрібні пластикові частки потраплятимуть в дихальні системи китів, дельфінів й інших морських тварин. Проте учені з інституту Скріппса відмітили і інші наслідки накопичення сміття в океані.

Морські павуки виду Halobates sericeus бурхливо розмножуються на частках пластика, плаваючих в океані, відкладаючи на них свої яйця. Сорок років тому такого не спостерігалося.

Утворення постійних сміттєвих зон в північних районах Тихого океану вже давно тривожить учених.

Океанські течії в цій частині океану сприяють формуванню відносно компактних і довгоживучих скупчень плаваючого сміття, які отримали прізвисько сміттєвих островів. У північній частині Тихого океану одна з наймасивніших концентрацій спостерігається між Гавайськими островами і Каліфорнією.

Інші відомості, отримані співробітниками інституту Скріппса, свідчать, що 9% риб, спійманих в цьому районі, мають залишки пластика в шлунку. За цими даними, риба, що мешкає на середніх глибинах, може поглинати 12-24 тисячі тонн пластика в рік. Краби, черепашки і навіть деякі види риб, які люблять ховатися серед плаваючих об’єктів, користуються новими можливостями. Проте наслідки для інших морських орга­нізмів, передусім із-за токсичності сміття, можуть бути не такими сприятливими.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com