Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

БІОЕТАНОЛ ЙДЕ!

Уряд готує законопроект, який передбачає обов’язковий вміст 5% біоетанолу в автомобільному паливі. Які перспективи в такої ідеї?

Міністерство енергетики та вугільної промисловості ініціює запровадження обов’язкової норми про додавання в бензин біоетанолу. Про це нещодавно заявив міністр енергетики Юрій Бойко. За його словами, ця частка у пальному з наступного року має становити 5%, а з 2014 року - 7%. На думку Юрія Бойка, це дасть можливість зменшити залежність від імпорту дорогих нині нафтопродуктів. “Це знизить закупки нафти та допоможе завантажити наших сільгоспвиробників”, - сказав урядовець.

У Міністерстві аграрної політики переконують, що сільгоспвиробники готові постачати стільки сировини, скільки потрібно для виробництва біоетанолу. Для того, аби забезпечити наявність 5% спирту в бензині, який “з’їдають” автомобілі українців за рік, потрібно до 300 тисяч тонн біоетанолу, пояснив Deutsche Welle головний спеціаліст відділу енергетики та альтернативних видів енергопостачання мінагрополітики Віктор Тимощук. За його словами, українські спиртзаводи готові постачати спирт в таких обсягах. “Для цього аграрії вже засадили цукровими буряками 500 тисяч гектарів і площі планується збільшити до 1 мільйона гектарів”, - сказав Віктор Тимощук.

Однак екологи застерігають, щоб гонитва за дешевшим бензином не обернулася дилемою - їсти чи їхати, адже в Україні немає спеціальних квот та лімітів на вирощування енергетичних культур, які з часом можуть витіснити продовольчі культури. “Питання до влади, чи зможе уряд обмежити виробництво технічних енергетичних культур, аби не було продовольчої загрози?”, - запитує еколог Національного екологічного центру України Олексій Пасюк. Він зазначив, що в українських екологів поки немає одностайної позиції, наскільки доречно використовувати в країні біоетанол в бензині.

Щодо потенціалу сільськогосподарських земель у профільному міністерстві запевняють, що ресурсів достатньо. “ В Україні 34 мільйони ріллі і ми можемо під такі культури віддати до 9 мільйонів гектарів”, - сказав Віктор Тимощук.

Натомість самі українські автомобілісти поки не впевнені, чи хочуть вони бензину розбавленого біоетанолом. “У моєї дружини машина пристосована до нового палива. Якщо такий бензин буде дешевший, то я - за”, - каже киянин Сергій Ливинський. Натомість Андрій з Житомирської області не переконаний, що його авто “потягне” бензин з біоетанолом. “У мене старенька машина. Карбюраторна. Якщо я заллю такого бензину, то її відразу можна буде здавати на металобрухт”, - поділився своїми думками чоловік. Він розповів, що дізнавався, скільки коштує переобладнати авто, аби використовувати “європаливо”. За його словами, задоволення виявилося не з дешевих - кілька сотень євро. Як відомо, наявність 5% біоетанолу відповідає стандарту якості “Євро-4”, який повинен був почати діяти в Україні ще з 2010 року, однак цю дату постійно відтерміновували.

Генеральний директор консалтингової компанії А-95 Сергій Куюн заявляє, що уряд не радився з операторами ринку нафтопродуктів щодо обов’язкового запровадження з 2013 року бензину з біоетанолом. За його словами, нині в українських реаліях заправляти всі українські автомобілі бензином з біоетанолом нереально.

На його думку, після запровадження обов’язкової норми може побільшати фальсифікованого пального. “Зараз на ринку нафтопродуктів в Україні безлад. А коли введуть норму про 5% біоетанолу, то бензин розбавлятимуть у кожному гаражі”, - припускає Куюн. За його словами, нині в Україні продається 30% сурогатного неліцензійного палива. А з наступного року, якщо норма запрацює, то цей відсоток може збільшиться в кілька разів, застерігає він. Разом з тим аналітики припускають, що ситуацією можуть скористатися спиртзаводи, щоб не втратити свій шанс заробити ще й на бензині. “Не визначена цінова політика. Спиртзаводи відразу піднімуть ціну біоетанолу. І бензин анітрохи не подешевшає”, - вважає директор консалтингової компанії А-95. На його переконання, запроваджувати використання бензину з біоетанолом потрібно поступово, і ця норма не повинна бути обов’язковою, тоді споживачі зможуть обирати, який бензин купувати.

DEUTSCHE WELLE
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com