Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ВОДНА КРИЗА

Щодня ми наближаємося до початку гострої кризи нестачі водних ресурсів глобального масштабу. Наш світ був наділений великою кількістю прісної води, але через наше марнотратство вона швидко зникає. Річки, озера і великі підземні водоносні шари висихають, а багато джерел прісної води настільки забруднені, що стають непридатними для використання. Без прісної води ми просто не можемо існувати.

По усій земній кулі спостерігається поширення посушливих зон. Сильні  пильні бурі з’являються в тих областях, де раніше їх ніколи не було.

Щороку більшість великих пустель у всьому світі стають ще більшими, в той час, як кількість використовуваних сільгоспугідь в більшості регіонів скорочується.

Оскільки глобальна криза водних ресурсів посилюється, незабаром стануть реальністю політичні конфлікти і, можливо, навіть війни за воду. 

Сполучених Штатів це теж торкається. Наприклад, якщо озеро Мід  висохне,   Лас-Вегас і околиці знелюдніють.

Зараз більшість з нас приймає як належне те, що ми завжди матимемо доступ до необмеженої кількості чистої води.

Але варто тверезо поглянути на цифри, і стає ясно, що усі наші уявлення про воду, як постійне явище, на межі кардинальних змін.

Нижче перераховано 25 ознак того, що настає гостра глобальна криза водних ресурсів. Перші 12 фактів торкаються Сполучених Штатів, наступні 13 — решти світу.

— Сьогодні Сполучені Штати використовують приблизно 148 трильйонів галонів прісної води в рік.

— За даними уряду США, 36 штатів США або вже стикаються з нестачею води, або зустрінуться протягом найближчих декількох років.

— З 1998 року рівень води в озері Мід знизився більш ніж на 50 відсотків. Озеро Мід є джерелом близько 85 відсотків води, використовуваної в Лас-Вегасі, і зараз в озері вже на 5600 млрд галонів менше води, ніж раніше. Озеро Мід в США мілішає такими темпами, що гребля Гувера може зовсім припинити виробництво електроенергії упродовж декількох років. Само собою зрозуміло, це було б повною катастрофою для усього регіону. Крім того, якщо ніяк не вплинути на швидкість вичерпання запасів води, то озеро Мід повністю висохне десь близько 2021 року.

— За даними Американської національної академії наук, клімат Заходу США тепер набагато сухіший, ніж був 500 років тому.

— Водоносний горизонт Огаллала, тобто масивне підземне озеро, яке тягнеться від Південної Дакоти аж до Техасу, швидко висихає. Огаллала вважається найбільшим запасом прісної води у світі, але зараз він вичерпується зі швидкістю близько 800 галонів на хвилину. На сьогодні водний шар займає близько 174 000 квадратних миль. Колись середня глибина водоносного шару Огаллала складала близько 240 метрів, але тепер середня глибина досягає всього 80 метрів. Якщо нічого не зробити, ми, безумовно, побачимо повернення пилових бурь 1930-х.    Д. Брауер з дослідницької служби Огаллала пише: «Нашою метою нині є проектування м’якої посадки. Це усе, що ми можемо зробити».

 — Підраховано, що у Каліфорнії питної води залишилося не більш, ніж на 20 років.

— Вважається, що запасів прісної води в Нью-Мексіко вистачить не більш, ніж на 10 років.

—  Техас щороку переживає  страшні посухи, яких раніше не було. Нині близько 81 відсотка штату Техас живе в умовах посухи, і лісові пожежі спалили вже 3600 тисяч акрів землі.

— Приблизно 40 відсотків усіх річок і близько 46 відсотків усіх озер США настільки забруднено, що вони вважаються небезпечними для вилову риби і купання.

— Вісім штатів в районі Великих озер підписали договір про заборону експорту води з регіону.

— Нині прогнозується, що до 2030 року світовий попит на воду буде на 40 відсотків вищим, ніж зараз.

— Світовий попит на прісну воду потроївся упродовж останнього століття, і продовжує збільшуватися в два рази через кожен 21 рік.

— За даними Агентства США з міжнародного розвитку, одна третина населення земної кулі зіткнеться з гострою або хронічною нестачею води до 2025 року.

— Міське населення у всьому світі збільшується щорічно на 60 млн. чоловік, з яких переважна більшість живе в бідних районах, що не мають каналізації взагалі.

— Підраховано, що 75 відсотків поверхневих вод в Індії нині забруднено людськими і сільськогосподарськими відходами.

— В країнах, що розвиваються, 90 відсотків усіх стічних вод скидається абсолютно необробленими в місцеві річки, струмки і озера.

— Кожні 8 секунд у світі помирає дитина від вживання брудної води.

— Через брак води Саудівська Аравія відмовилася від вирощування пшениці і буде на 100 відсотків залежною від імпорту пшениці до 2016 року.

— В північному Китаї рівень грунтових вод знижується на один метр щороку через посуху і перевитрати води.

— Неймовірно, але нова пустеля розміром з штат Род-Айленд утворюється в Китаї щороку унаслідок посухи і перевитрат води.

— В Китаї 80 відсотків усіх основних річок стали настільки сильно забруднені, що взагалі не підтримують ніякого водного життя.

— Всі жінки Південної Африки змушені проходити відстані, еквівалентні від­стані до місяця і назад 16 раз на день тільки для того, щоб отримати воду.

Нині більше мільярда людей у всьому світі не має доступу до безпечної питної води.

Це число постійно збільшуватиметься.

Без необхідної кількості прісної води люди не зможуть збирати нормальні врожаї. Світові ціни на продовольство вже починають нестримно рости, і глобальна криза водних ресурсів, що наближається, звичайно, не допоможе з цим впоратися.

Величезна катастрофа вже на горизонті. Епоха дешевих продуктів харчування в гігантських кількостях і необмежених запасів чистої води закінчується. Йде глобальна криза водних ресурсів і продовольства.

Economic Collapse

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com